Středa

6. července 2022

Nyní

13°

Zítra

12°

Svátek má

Lepší je nevědět a být mile překvapen, říká proslulý barman

8. 5. 2022

Barman Pavel Tvaroh je známý po celém světě. Proslavilo ho míchání koktejlů výjimečných chutí a podob. Jak převádí alkohol do různých skupenství, textur a příběhů, ukázal před pár dny také v Trutnově. Pozval ho Tomáš Levý, šéfkuchař nové restaurace Vejmrda. „Název se mnou konzultoval. Bude zajímavé, jak na to budou koukat lidé, kteří nevědí, co je Vejmrda,“ říká Tvaroh v nejnovějším videopodcastu Trutnovinek.

Některé koktejly barmana Tvaroha na první pohled nevypadají jako koktejly. Jiné překvapí při konzumaci. Tak například květina, která po konzumaci chutná, jako když olíznete devítivoltovou baterku. „Doplní se esencí z energického nápoje a podává se ve sklenici, která vypadá jak žárovka. Voní jako energický nápoj, chutná jako když lížete baterku, to znamená, že vás brní jazyk. Nápoj je zásaditý, chutná metalicky,“ vysvětluje barman z Londýna.

Rád návštěvníky degustací šokuje. Neříká předem úplně všechny detaily o tom, co přesně jim bude servírovat. „Částí konzumace je překvapení. Je hezčí, když lidé neví. Lepší je nevědět a být mile překvapen, než nemile zaskočen,“ zdůrazňuje Pavel Tvaroh.

Jak se poznal s šéfkuchařem Tomášem Levým? Co dělá, když zrovna nemíchá koktejly? Čím si ho získal snowboarding? Na tyto a ještě řadu dalších otázek odpovídal v našem videopodcastu.

Pavel Cajthaml
pavel@trutnovinky.cz