reklama 

Na nejlepšího Krakonoše se v Trutnově chodí na Bouchalku

12.6.2017  •  Aktuality  • 
čtenost 2531

Trutnov - Pivnice, nálevna, výčep. Hospoda, kde prostě pivo teče proudem. Jedna z těch nejstarších v Trutnově slouží svému účelu už 126 let. Na Bouchalku se chodí na pivo od roku 1891 a zajímavou tradicí je, že po celou dobu tady zůstávají věrni pouze značce pěnivého moku, který se vaří v místním pivovaru.

Na nejlepšího Krakonoše se v Trutnově chodí na Bouchalku

„Dokud ten Krakonoš bude dobrý, tak si říkám, proč bych sem měl tahat něco jiného. Jsem trutnovský patriot podporující místní pivovar, který je 300 metrů ode mě a nemám nejmenší touhu na tom něco měnit,“ říká současný majitel pivnice Miloslav Maleček.

Když v roce 1990 hostinec, který se dříve nazýval Na Svobodě, koupil, byla to taková barabizna na spadnutí. Omlácené umakartové stoly, každá židle jiná, lino se místy propadalo v prohnilé podlaze. „Na suché záchody se chodilo pomalu v holínkách, protože na zemi byla hlína a na zdi byl natřený asfalt,“ vzpomíná na nehezký stav pivnice. Hospoda ležela v textilácké čtvrti a její klientelu odjakživa tvořila převážně chudší společenská vrstva.


Pohled na dům č.p. 98 a 96 z 30. let 20. století.

Při rekonstrukci však Miloslav Maleček zúročil své letité zkušenosti coby technický náměstek podniku RaJ Trutnov či ředitel hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou a vdechnul Bouchalce nový život. „Vlastnit hospodu to je každodenní péče i o úplné prkotiny. Kde kdo si v dnešní době myslí, že otevřít si hospodu nic není a pak zkrachuje,“ povídá. Recept na to, jak úspěšně provozovat podnik, nemá. „A kdybych ho měl, tak ho stejně neprozradím,“ směje se. Pro něj je to ale hlavně o srdeční záležitost.

„V loňském roce jsme hospodu kompletně zrenovovali včetně výčepu,“ ukazuje na nejmodernější technologii k čepování piva. „Umí třeba natočit buď jen pěnu, nebo čisté pivo, ale my to moc nevyužíváme, lidé o to nestojí,“ prozrazuje. Na Bouchalce je žádaná klasika. A ta je „převlečená“ do dvanáctky Krakonoše respektive černé desítky. O Velikonocích a Vánocích má šmak i čtrnáctistupňový speciál. A že tady „krákora“ chutná asi nejvíc v Trutnově, je veřejně známá věc.

Na ničem jiném ani není byznys v této pivnici postaven. „Pro ty, co nemají vytříbené chuťové buňky na Krakonoše, mám lahvovou Plzeň nebo Budvar, ale toho se prodá opravdu minimum,“ konstatuje majitel, že tržba stojí na tom, co proteče pípou. Ani na jídlo se na Bouchalku nechodí. „Hosté jsou hlavně štamgasti z okolí, najedí se doma a sem jdou na pořádné pivo, nebo se staví cestou z práce a pak jdou domů na večeři,“ dodává.

K zakousnutí dostanete hospodskou klasiku - tlačenku, jednu klobásu, druhou klobásu, špek, přes léto sem tam utopence. Žádná specialita? „Tou je tady kořalka,“ vmísí se do rozhovoru štamgast Radek, který s námi sedí u stolu. Rum a zelená se tu otáčejí nejvíc. „To ostatní mám spíš na parádu,“ vtipkuje šéf útulné pivnice, která disponuje i jedním salónkem. Ten se dá upravit tak, že dvacet lidí pak sedí u kulatého stolu jako v OSN.

Zdi zdobí historické fotky Trutnova. V jedné ze tří vitrín se nalézají původní pivní lahve, nalezené při opravách půdy po roce 2000, i dvě plakety pro vítěze ankety hospůdek, restaurací a barů trutnovského regionu (2007, 2010). A pozor! Když vstoupíte do místnosti a zvednete hlavu ke stropu, uvidíte tam i tři díry po výstřelech z pistole.

O jeden typický jev ovšem Bouchalka teď přišla - linoucí se cigaretový tým nad sklenicemi piva. „Pro takový podnik, jako jsme my, to bude asi velká morová rána,“ vyhlížel pan Maleček s obavami konec května, kdy začal platit zákaz kouření v restauracích. „Sotva jsme nějak přečkali a rozchodili támhlety škatule, ačkoliv se dodneška každý týden mění software, a když je plná hospoda, tak je to brutální zdržování,“ ukáže na pult, kde má zařízení k elektronické evidenci tržeb. „Tak přijde další problém,“ posteskne si s konstatováním, že dřív bylo v tomto oboru podnikání snazší a daleko víc i vynášelo. Dnes je to podle něj samé papírování, že to přestává být únosné. Přitom jde jen o „blbé“ točení piva.

Jak protikuřácký zákon protřídí řady hostů pivnice, nedokáže odhadnout. Slýchává, že všude ve světě si lidé zvykli. On si to ale zatím nedovede moc dobře představit, že by kuřáci šli do hospody a prostáli to venku s pivem. „U mě je paradox, že kousek odsud je škola i školka, takže děti budou chodit kolem a koukat na chlapy, jak hulí a hází vajgly okolo,“ vypravuje.

Navíc se blíží léto a to klesá tržba automaticky dolů. „Lidé pijí na zahrádkách nebo doma, kde si koupí soudky a opékají u toho,“ naznačuje Miloslav Maleček, který počítá s tím, že se mu teď trošku změní osazenstvo putyky. „Všichni říkají, že začnou chodit nekuřáci, ale jestli jich bude pár do měsíce, tak to mě nezachrání,“ tvrdí čtyřiašedesátiletý senior žijící v patře nad hospodou.

„Už jsem v důchodu, tak na jednu stranu pomalu pokukuju, komu by to předal,“ usměje se. Společně s jedním ze svých dvou výčepní, Jiřím Pulcem, táhnou Bouchalku už 27 let. Pokud byste si tam chtěli zaskočit na pivko, od pondělí do pátku můžete od 14 do 23 hodin, o víkendech se podává Krakonoš už od jedenácti.

PS: Tím druhým výčepním je žena - Renáta Haasová. A dámské osazenstvo určitě není pivnici také cizí. „Protože ženy také mají rády pivo,“ ušklíbne se pan Maleček a dodá, že to určitě mají rádi i muži, když sem chodí.

Michal Bogáň
michal@trutnovinky.cz
foto: Miloš Šálek

Diskuse

Rádi bychom tu měli slušné diskuze.
Proto se do diskuze mohou zapojit jen přihlášení
členové klubu Moje Trutnovinky s vyzvednutou kartou.

reklama