reklama 

Křehké špaldové cookies

16.3.2019  •  Mlsáme se ZU_UM  • 
čtenost 871

Na tyhle sušenky nedám dopustit. Nepřepékám je do takového toho drobivého stavu a nechávám je pěkně vláčné. Stačí je nechat vychladnout a uvařit si šálek kávy. Rozplývají se v puse. Až tak, že vám ji doslova zalepí.

Křehké špaldové cookies


Přísady

  • 140 g kvalitního změklého másla nebo ghí (přepuštěného másla)
  • 20 g javorového sirupu (když kupujete javorový sirup, koukejte na složení, aby byl 100 %)
  • 80 g muscovado nebo třtinového cukru (muscovado je přírodní třtinový cukr s bohatou, skoro karamelovou chutí)
  • 1 šťastné vajíčko (od slepic z volného výběhu)
  • 220 g celozrnné špaldové mouky (lze namíchat s ovesnou moukou v libovolném poměru, doporučuji!) 
  • špetka soli
  • lžička vanilkového extraktu / zrníčka z vanilkového lusku (libovolné)
  • 100 - 150 g nasekané čokolády (70 % a více)

Pozn.: Použití kvalitních surovin je ve výsledné chuti klíčové :) 

Postup

Troubu předehřejte na 190°C.

Změklé máslo, cukr, javorový sirup, vanilku a špetku soli vyšlehejte do nadýchaného krému. Přidejte vajíčko a znovu důkladně promíchejte. 

Poté přidejte mouku. Pokud ji prosejete, budou sušenky nadýchanější, ale není to nutné :). Nejvíce se mi osvědčilo ji nejprve trochu vmíchat lžící či vařečkou a pak pořádně zapracovat rukou.

Nakonec přidejte čokoládu. Množství nechám na vás. Někdo radši víc a někdo trochu míň.

V ruce tvořte malé kuličky, které před položením na plech s pečicím papírem zmáčkněte na zhruba 1,5 cm vysokou placičku. Nechávejte mezi nimi alespoň 2 - 3 cm velké mezery pro případ, že by se ještě trochu roztekly. Pečte 8 - 10 minut a ihned vytáhněte. Budou na dotyk stále trochu měkké, ale po vychladnutí ztvrdnou přesně tak, jak mají. 

Těsto vystačí na 1 - 2 plechy podle velikosti sušenek. :)

Zuzana Motyčková
redakce@trutnovinky.cz

Diskuse

Rádi bychom tu měli slušné diskuze.
Proto se do diskuze mohou zapojit jen přihlášení
členové klubu Moje Trutnovinky s vyzvednutou kartou.

reklama