reklama 

Skořicovo-makový cheesecake

9.3.2019  •  Mlsáme se ZU_UM  • 
čtenost 788

Víte, že mák je v některých částech světa zakázaný? Někde kvůli náboženství a jinde je zařazen mezi nelegální látky protidrogovými agenturami. Ať už si upečete buchty s mákem nebo třeba cheesecake, rozhodně s tím neotálejte, dokud ho třeba nezakážou ještě tady u nás!

Skořicovo-makový cheesecake


Přísady

Základ

  • 100 g ovesných sušenek
  • 50 g ovesné mouky
  • 150 g bílého jogurtu
  • 4 g skořice

Prostřední vrstva

  • 400 g nízkotučného tvarohu
  • 160 g čerstvého sýru (žervé, Lučina, ..)
  • 30 g přírodního třtinového cukru
  • lžička vanilkového extraktu 
  • 2 šťastná vajíčka (od slepic z volného výběhu)
  • 20 g mletého máku
  • kůra z poloviny chemicky neošetřeného citronu / lžička drcené citronové kůry

Horní vrstva

  • 200 g zakysané smetany 
  • 20 g přírodního třtinového cukru
  • 2 g skořice
  • lžička vanilkového extraktu (volitelné)
  • citronová kůra dle chuti (volitelné)

Používala jsem dortovou formu o velikosti 20 cm, ale vystačí v pohodě až na 24 cm.

Postup

Troubu si předehřejte na 180°C. 

Rozdrťte sušenky a přimíchejte k nim mouku spolu se skořicí. Pak přidejte jogurt a důkladně promíchejte. Formu vyložte pečicím papírem, směs do ní přesuňte a rovnoměrně pokryjte spodek. Základní vrstva se bude sama chvíli péct, nejdřív si ale začněte připravovat prostřední vrstvu a to tak, že smícháte všechny přísady. 

V průběhu její přípravy dejte sušenkový základ do trouby na 5 minut. Potom na něj vlijte přichystanou směs na prostřední vrstvu a pečte zhruba 30 minut.

Na horní vrstvu smíchejte zakysanou smetanu s ostatními surovinami, tu pak opatrně vlijte na upečený cheesecake a nechte ještě dalších 10 minut péct. 

Hotový cheesecake dejte po vychladnutí na několik hodin do lednice, ideálně do druhého dne.

Zuzana Motyčková
redakce@trutnovinky.cz

Diskuse

Rádi bychom tu měli slušné diskuze.
Proto se do diskuze mohou zapojit jen přihlášení
členové klubu Moje Trutnovinky s vyzvednutou kartou.

reklama