reklama 

Spouštíme novou rubriku se ZU_UM. V kuchyni ztrácím pojem o čase, říká

1.3.2019  •  Mlsáme se ZU_UM  • 
čtenost 1817

O psaní blogu Zuzana Motyčkova nikdy neuvažovala, ale čím víc ji lidé prosili o recepty, tak ji k tomu vlastně dotlačili. A teď už ho píše skoro rok. „Snažím se všechno dělat co nejjednodušeji. Protože čím snazší to je, tím je větší šance, že se do pečení pustí i někdo další,“ míní čtyřiadvacetiletá brunetka z Trutnova, která bude nyní naše čtenáře obohacovat o recepty se sladkým pokušením v pravidelné rubrice Mlsáme se ZU_UM. Nový recept na webu najdete vždy v sobotu ráno.

Spouštíme novou rubriku se ZU_UM. V kuchyni ztrácím pojem o čase, říká

Kdy jsi v sobě objevila zájem o pečení? Byla jsi už od mala děvčetem u plotny?
Jako děti jsme jezdily o prázdninách k dědečkovi na chalupu. Spávaly jsme v podkroví a v horku mívaly otevřené dveře na balkon. Hned pod ním byla kuchyně, a když děda nemohl v noci spát, vždycky upekl něco ke snídani. Ta sladká vůně se táhla přímo těmi balkonovými dveřmi. Nemohla jsem se dočkat rána. Hrozně jsem si přála tenhle pocit vyvolávat i v lidech kolem mě. Mamka si mě při vaření od malička brala k ruce vždycky, k pečení jsem se ale dostala díky těm létům na chalupě.  

Zuzana Motyčková

  • narozena 19. července 1994 v Trutnově
  • je svobodná
  • vystudovala obchodní akademii
  • pracuje jako logistik v trutnovské firmě CSI distri
  • už to bude skoro rok, co se věnuje psaní svého blogu ZU_UM
  • má ráda vysedávání v kavárnách, staré vinylové desky a vůni skořice, nemá ráda pondělní rána, plýtvání časem a tmu

Co tě na pečení chytlo, že tě tak baví?
Baví mě něco tvořit a posouvat to dál, zkoušet nové věci. A pečení má tu výhodu, že se mi doma nic nehromadí. Teda pokud se nepočítají třeba formy. (smích)

Jak často teď vlastně pečeš a pro koho?
Přes týden pro sebe a pro případ, že by se ke mně někdo zatoulal na kávu. Většinou experimentuji, takže není výjimkou, že je na výběr z více druhů. No a pak hlavně pro přítele, který se domů vrací jen na víkendy. Odháním ho od trouby sotva zapípá, že je hotovo. Třeba Brownies už málokdy peču jen z jedné dávky. A když, jen co vychladne, můžu začít zase znovu. Zpátky do práce taky neodjíždí bez výslužky. Když to sečtu, průměrně peču asi tak šestkrát za týden.

Proč ses rozhodla o své sladké zálibě i blogovat?
Vlastně jsem to ani nikdy neměla v úmyslu. Baví mě fotit, už před několika lety, když jsem se začala zajímat o zdravou výživu, jsem pár svých výtvorů dala na Instagram. Stal se z toho takový koníček. Čím víc toho bylo, tím víc mě lidi prosili o recepty a pak mě tak nějak dotlačili k tomu spustit blog. Ale spíš to beru jen jako on-line poznámky, ke kterým se vracím i já sama, protože jsem do té doby neměla potřebu si cokoli při pečení zapisovat.

V dnešní době existuje spousta blogů o pečení, stravování a dalších věcech. Jaké sleduješ ty?
Blog asi žádný vyloženě nesleduji. Pro inspiraci občas zajdu na www.kitchenette.cz nebo www.kublanka.cz, kde mě vždycky do očí praští věta „Manželství je spravedlivé zařízení. Žena musí denně vařit a muž to denně jíst.“

Kde jinak tedy čerpáš inspiraci?
Na Instagramu sleduji různé, hlavně zahraniční, profily, kde z fotek sálá příjemná atmosféra (např. @paulina_colondra, @da.vi.de). Tu se pak snažím přenést i domů. Co se receptů týče, tak i tam se inspiruji v zahraničí prostřednictvím Pinterestu.

Jak se stavíš k trendům bez lepku, bez laktózy, veganství, vegetariánství či raw stravě? Na tvém blogu najdeme i takové recepty…
Alergie a intolerance na lepek a laktózu jsou čím dál rozšířenější. Tím, že občas vypustím recept, který je vhodný pro lidi, co se s nimi potýkají, neznamená, že si myslím, že lepek nebo laktóza jsou špatné. Oba mají své důvody a funkci, ať už pro tělo nebo při pečení. Co se veganství a vegetariánství týče, sama jsem se necelé dva roky stravovala vegansky. Částečně to bylo z etických důvodu a taky proto, že jsem sama chtěla vědět, jak veganství působí na tělo. I když jsem se snažila do sebe dostat veškeré živiny, tělo strádalo. Veganská jídla jsou výborná, ale je dobré to proložit. Maso, vejce a mléčné výrobky totiž obsahují esenciální aminokyseliny, které si organismus sám nevytvoří, takže je potřeba je doplnit. Mně takhle začaly padat vlasy, třepit se nehty, a i když jsem dost sportovala, neměla jsem vůbec žádnou sílu ve svalech. Přesně z těchto důvodů je veganství z mého pohledu nevhodné především v těhotenství a pro děti. Já osobně jím maso asi dvakrát až třikrát do týdne výhradně z kvalitních zdrojů. Důležitější, než tedy vyřadit veškeré živočišné produkty, je zajímat se o jejich kvalitu a zdroj.

Který dezert připravuješ nejraději?
Cokoli s vysokoprocentní čokoládou. Je to nejvděčnější surovina.

Proč?
Neznám nikoho, kdo nemá rád čokoládu. To je skoro záruka úspěchu.

Jaké recepty budeš představovat v našem seriálu?
Chtěla bych se zaměřit hlavně na zdravější pečení bez rafinovaného cukru, s celozrnnými a ořechovými moukami. Zároveň, i když v kuchyni trávím spoustu času, snažím se všechno dělat co nejjednodušeji. Protože čím snazší to je, tím je větší šance, že se do pečení pustí i někdo další.

Bývá obvyklé, že ten, kdo rád peče sladké, ho pak ani nemusí jíst. Jak to máš ty?
Tak to se mi rozhodně nestává. Je fakt, že už si zřídkakdy dám něco v kavárně, ale doma se o sladké spíše pereme. Možná to bude právě proto, že je místo cukru cítit poctivá chuť všech surovin.

Jaký je tvůj oblíbený zákusek?
Cheesecake.

Chtěla by ses někdy pečení věnovat profesionálně? Otevřít si vlastní cukrárnu či kavárnu…
To je takový můj malý-velký sen. V kuchyni vždycky ztrácím pojem o čase, učím se a neuvěřitelně mě to baví. Zároveň ale s respektem pozoruji ty, co na to mají školy a přesně vědí, jaký poměr „by mělo“ co mít, protože si myslím, že pořád ještě dost lidí dá přednost větrníku před avokádovým cheesecakem.

Michal Bogáň
michal@trutnovinky.cz
foto: archiv Zuzany Motyčkové

Diskuse

Rádi bychom tu měli slušné diskuze.
Proto se do diskuze mohou zapojit jen přihlášení
členové klubu Moje Trutnovinky s vyzvednutou kartou.

reklama