reklama 

Lehký celozrnný mrkváč

13.7.2019  •  Mlsáme se ZU_UM  • 
čtenost 886

Lehký je ne snad proto, že by byl hotový raz dva, ale spíš proto, že ani po větším kousku nebo dvou nebudete mít dost. Jako jeden z mála neobsahuje oříšky, takže se nemusíte bát se o něj podělit i s oříškovým alergikem. A pokud by vám tam přece jen nějaké to křupnutí chybělo, klidně si ho naservírujte navrch.

Lehký celozrnný mrkváč


Přísady

Těsto

  • 3 šťastná vajíčka (od slepic z volného výběhu)
  • 80 g třtinového cukru
  • 200 ml rostlinného mléka (může být i kravské)
  • 100 ml olivového oleje
  • 140 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 a půl lžičky skořice
  • půl lžičky sody
  • 1 lžička bezfosfátového kypřicího prášku
  • 40 g ovesných, špaldových nebo pohankových vloček
  • 140 g mrkve
  • kůra z poloviny 1 bio citronu (nebo 1 lžička bio sušené citronové kůry)

Tvarohový krém

  • 250 g měkkého tvarohu 
  • 150 g řeckého jogurtu
  • 45 g třtinového cukru
  • citronová kůra dle chuti (druhá polovina z citronu na těsto)
  • 100 ml vody
  • 3 g agar (což je něco jako rostlinná želatina, takže můžete nahradit želatinou podle návodu)

Postup

Připravte si dortovou formu o velikosti cca 24 cm.

Předehřejte troubu na 180°C, a to na vrchní i spodní ohřev, aby se korpus rovnoměrně propekl. 

Ve větší míse rozšlehejte vajíčka s cukrem do pěny. Přidejte mléko a olej, zase trochu prošlehejte. Potom přidejte prosátou mouku, skořici, sodu a kypřicí prášek. V tenhle moment je lepší, pokud jste dosud používali metlu, vyměnit ji za stěrku. Všechno důkladně promíchejte a pak už jen přidejte najemno nastrouhanou mrkev, vločky a citronovou kůru. 

Těsto přesuňte do formy. Pokud máte nějakou, která nemá nepřilnavý povrch, tak ji nejprve vyložte pečicím papírem nebo vymažte olejem a vysypte třeba kokosem nebo pomletými vločkami :).

Pečte 35-40 minut. 

Špejle samozřejmě pomůže zjistit, zda už je korpus hotový, ale zrovna tak to naznačí i vůně skořice.

Korpus nechte vychladnou a pak si připravte krém.

Na něj vyšlehejte tvaroh, jogurt, cukr a citronovou kůru. Do malého rendlíku vlijte vodu a počkejte, než začne zlehka probublávat a pak do ní vsypte agar. Metlou promíchejte a když trochu vychladne, vlijte do tvarohové směsi. Zase důkladně promíchejte a pak už jen nalijte rovnoměrně na korpus. 

Celý mrkváč dejte aspoň na 2-3 hodinky do lednice. 

 Zuzana Motyčková
redakce@trutnovinky.cz

Diskuse

Rádi bychom tu měli slušné diskuze.
Proto se do diskuze mohou zapojit jen přihlášení
členové klubu Moje Trutnovinky s vyzvednutou kartou.

reklama