reklama 

Kokosový makovec

27.4.2019  •  Mlsáme se ZU_UM  • 
čtenost 541

Tenhle koláček s vrstvou tvarohu navrchu je přesně to, co nejen na jaře oceníte. Je lehký a dokonale doplní víkendovou odpolední kávu. A pokud se vám nechce dělat krém, zaručeně vás bude bavit samotný makovec třeba jen politý hořkou čokoládou. Je hned hotový a potěšíte s ním nejednoho vegana i ty s nesnášenlivostí lepku.

Kokosový makovec


Přísady

Vegan makovec

  • 80 g mletého maku
  • 40 g kokosové mouky
  • 25 g kokosu
  • 80 g přírodního třtinového cukru
  • 20 g vanilkového pudinkového prášku (bezlepkového)
  • 60 g pohankové mouky
  • lžička bezfosfátového kypřicího prášku
  • půl lžičky skořice
  • kůra z poloviny 1 bio citronu (nebo 1 lžička bio sušené citronové kůry)
  • 500 ml rostlinného mléka

TIP

Občas se mi stane, že po ruce nemám žádné mléko. A úplně nejrychlejší způsob, jak si vyrobit domácí, je z ořechového másla. Toho jsem využila i tentokrát. 

Lžíci (30 g kešu másla) jsem rozmixovala s 250 ml vody a pak jsem si těsto zředila ještě dalšími 250 ml vody. 

Jde to i čistě z ořechů nebo kokosu. Stačí je na pár hodin namočit do vody a pak pořádně rozmixovat a přecedit přes jemné plátýnko. 

Tvarohový krém

  • 250 g měkkého tvarohu 
  • 150 g jogurtu
  • 45 g třtinového cukru
  • citronová kůra dle chuti (druhá polovina z citronu na těsto)
  • 100 ml vody
  • 3 g agar (což je něco jako rostlinná želatina, takže můžete nahradit želatinou podle návodu)

Postup

Troubu si předehřejte na 180°C.

Na makovec smíchejte všechny suché přísady a pak postupně přidávejte mléko. 

Těsto přesuňte do formy (20 - 24 cm). Pokud máte nějakou, která nemá nepřilnavý povrch, tak ji nejprve vyložte pečicím papírem nebo vymažte olejem a vysypte kokosem nebo klidně mákem. :)

Pečte 25 - 30 minut. 

Že je makovec hotový, poznáte hlavně podle zlatavých okrajů. Pomohla by i špejle, ale vzhledem k tomu, že je veganský, může být uprostřed trochu vlhčí než ten klasický, což ničemu nevadí, koukejte hlavně na ty kraje. Co se mi ještě osvědčilo je prsty zlehka poklepat na kraje i na střed. Pokud je pružný všude zhruba stejně, je hotový.

A taky se začne z trouby linout vůně skořice.

A to je ono!

Makovec nechte vychladnout a pak si připravte krém.

Na něj vyšlehejte tvaroh, jogurt, cukr a citronovou kůru. Do malého rendlíku vlijte vodu a počkejte, než začne zlehka probublávat a pak do ní vsypte agar. Metlou promíchejte, a když trochu vychladne, vlijte do tvarohové směsi. Zase důkladně promíchejte a pak už jen nalijte rovnoměrně na makovec. 

Dejte aspoň na 2 - 3 hodinky do lednice. 

Zuzana Motyčková
redakce@trutnovinky.cz

Diskuse

Rádi bychom tu měli slušné diskuze.
Proto se do diskuze mohou zapojit jen přihlášení
členové klubu Moje Trutnovinky s vyzvednutou kartou.

reklama