reklama 

Kynutá špaldová babka

20.4.2019  •  Mlsáme se ZU_UM  • 
čtenost 271

Kynuté těsto chce svůj čas. Na přípravu i na odpočinek. Nám ale spořádat tuhle motanici, trvalo skoro stejně, jako ji upéct. Vždycky chodíme nenápadně kolem stolu a z ještě teplé mlsně odlupujeme vrstvy místo toho, abychom počkali, až se bude dát krájet. A co vy? Jak se s ní poperete?

Kynutá špaldová babka


Přísady

Těsto

  • 100 ml + 50 ml kokosového (nebo jiného rostlinného) mléka
  • 15 g čerstvého droždí
  • 300 g + 100 g celozrnné špaldové mouky 
  • špetka soli
  • 1 rozmixovaný hodně zralý banán

Náplň

  • 150 g lískooříškového nebo jiného oříškového másla (pokud použijete lískooříškové máslo, náplň bude chutnat podobně jako Nutella)
  • 20 g hořkého kakaa
  • 20 g kokosového oleje
  • 25 g přírodního třtinového cukru
  • 1 čajová lžička vanilkové extraktu (volitelné)
  • banán (volitelné)

Za předpokladu, že použijete vegan čokoládu, jedná se o kompletně veganský recept :)

Postup

Nejdřív nechte vzejít kvásek. Trochu ohřejte 100 ml mléka (tak, aby bylo vlažné), rozdrolte do něj droždí, přidejte asi tak polovinu rozmixovaného banánu, trochu mouky (asi tak 20g), špetku soli, smíchejte a nechte chvíli stranou (dokud kvásek nezačne "houstnout"). 

Do větší mísy dejte 300g mouky, vzešlý kvásek, zbytek banánu a mléka a nejlépe kuchyňským robotem za pomocí hnětacích metel nebo vařečkou vypracujte v hladké těsto. Přikryjte a na teplém místě (nebo v troubě při 35°C) nechte těsto asi tak půl hodiny kynout, mělo by znatelně zvětšit svůj objem. 

Vykynuté těsto rukou zpracujte tak, aby se příliš nelepilo. Budete k tomu potřebovat asi tak 100 g mouky. Pak ho vyválejte na přibližně 1 cm silnou placku. 

Na náplň smíchejte oříškové máslo s kakaem, kokosovým oleje, třtinovým cukrem a vanilkovým extraktem. Tím pak rovnoměrně potřete vyválené těsto, navrch poklaďte nakrájený banán a těsto srolujte. Naplněnou ruličku z těsta podélně rozřízněte, obě části mezi sebou propleťte a vložte do chlebové formy vymazané olejem. Takto připravenou babku přikryjte, aby neosychala a nechte znovu kynout na teplém místě zhruba 45 minut.

Troubu předehřejte na 175°C a vykynutou babku, zlehka pomašlovanou rozpuštěným kokosovým olejem, pečte zhruba 35 minut nebo dokud nezezlátne.  

Před krájením nechte zcela vychladnout.

Zuzana Motyčková
redakce@trutnovinky.cz

Diskuse

Rádi bychom tu měli slušné diskuze.
Proto se do diskuze mohou zapojit jen přihlášení
členové klubu Moje Trutnovinky s vyzvednutou kartou.

reklama