reklama 

Slaný špaldový koláč

13.4.2019  •  Mlsáme se ZU_UM  • 
čtenost 415

Úplně si vzpomínám, jakou náhodou vznikl tenhle recept a co s sebou přinesl. Zabouchla jsem si dveře od bytu hned po jeho upečení a nakonec mi ho rozebrali všichni, co se zúčastnili mojí „záchrany“. S náplní experimentujte podle toho, co máte rádi. Tuhle něco vynechte, tam něco přidejte. Nemůžete šlápnout vedle. Ale rozhodně ho zkuste. Garantuju vám, že když si zabouchnete dveře, mile rád vám za něj někdo pomůže dovnitř. Teda pokud ten někdo nebude zavřený s tímhle koláčem na druhé straně...

Slaný špaldový koláč


Přísady

těsto

  • 120 g celozrnné špaldové mouky
  • 50 g cizrnové mouky (není nutná, lze nahradit např. špaldovou)
  • 150 g skyru / jogurtu
  • 0,5 dl olivového oleje
  • trochu vody

náplň

  • 2 větší cibule
  • 5 stroužků česneku
  • trochu olivového oleje
  • 50 g parmské šunky
  • dvě větší hrsti baby špenátu 
  • 70 g sušených rajčat (používám ty, co neplavou v oleji, např. Countrylife nebo z bezobalového obchodu Krok)
  • 1 mozzarella bez nálevu 
  • 100 g cottage 
  • 3 šťastná vajíčka (od slepic z volného výběhu)
  • pepř

Postup

V misce si smíchejte suché přísady na těsto, přidejte skyr, olej a vypracujte v pružnou kompaktní hmotu. Pokud je potřeba, přidejte vodu nebo mouku. Těsto nemá být lepivé ani vysušené. To zaručeně poznáte. :) Pak ho přikryjte a nechte prozatím odpočívat v lednici.

Nahrubo nakrájejte česnek a cibuli, v menším rendlíku rozpalte olej a cibuli s česnekem v něm nechte pod pokličkou zesklovatět. Pak přidejte nakrájenou šunku a společně trochu orestujte, aby se propojily chutě. Vypněte sporák a do rendlíku k ještě teplé směsi vložte propláchnutý špenát. On se spaří a rapidně zmenší svůj objem. Směs nechte chvíli vychladnout.

Troubu předehřejte na 180°C.

Mezitím si vytáhněte z lednice odpočinuté těsto, natlačte ho do koláčové formy a na několika místech propíchejte vidličkou. Nastrouhejte mozzarellu, na velké kusy nasekejte sušená rajčata, smíchejte, přidejte cottage a vlahou směs z rendlíku. Všechno přesuňte do formy vystlané těstem.

V misce vyšlehejte vejce s trochou pepře a koláč jimi přelijte.

Vložte do trouby asi tak na 30 - 45 minut. Vůně a letmý pohled na povrch koláče vždycky odhalí, jestli už to bude ta správná doba k jeho vytažení.

Zuzana Motyčková
redakce@trutnovinky.cz

Diskuse

Rádi bychom tu měli slušné diskuze.
Proto se do diskuze mohou zapojit jen přihlášení
členové klubu Moje Trutnovinky s vyzvednutou kartou.

reklama