reklama 

Nehnětený chléb z kvasu

13.11.2019  •  Mlsáme se ZU_UM  • 
čtenost 258

Už jste zkoušeli vafle z kvasu? Doufám, že jo, anebo že doma pracujete s kvasem. To je hotový zázrak, vážně! A pečivo z něj je to nejpoctivější, co můžete v kuchyni vytvořit.

Nehnětený chléb z kvasu

Tak třeba tenhle chléb se dá péct pořád. Skoro žádná práce, docela málo odpočinku a kvasu na něj stačí lžíce. A kvas? Tak ten, jak jsem už nedávno zmiňovala, můžete doma vypěstovat nebo sehnat na Kváskové mapě.

Pokud pečete pečivo převážně z žitné mouky. Je hutnější a stačí ho kousek. Pokud máte ale radši nadýchanější, dejte víc (alespoň nad polovinu) hladké pšeničné mouky.

Přísady

  • 1 lžíce kvasu
  • 200 g pšeničné hladké mouky
  • 150 g celozrnné žitné mouky
  • 150 g žitné chlebové mouky
  • 500 ml odstáté vody
  • lžíce soli
  • semínka (slunečnicová, lněná, dýňová, sezamová, ...) množství dle libosti

Používala jsem chlebovou formu o délce 30 cm. 

Postup

Celková doba kynutí je zhruba 14 hodin. Proto si přípravu adekvátně rozvrhněte. 

Všechnu mouku a sůl dejte do větší mísy. V jiné nádobě si smíchejte lžíci kvasu s vodou. To proto, aby se rovnoměrně promíchal. Pak kvas přilijte k mouce, promíchejte, přidejte semínka, znovu promíchejte, přikryjte potravinářskou fólií a uložte na 10 - 12 hodin na teplé místo. 

Po vykynutí přesuňte těsto na pomoučenou pracovní plochu a několikrát přeložte. Nechte 15 minut ležet. Poté ho přemístěte do máslem vymazané formy, aby se dal po upečení dobře vyklopit, trochu ho pokropte vodou a posypte semínky. Znovu ho přikryjte fólií nebo sáčkem a nechte ještě zhruba 2 hodiny na teplém místě kynout.

Troubu si předehřejte na 190°C. 

Z formy sundejte fólii / sáček, přikryjte alobalem a dejte péct na zhruba 25-30 minut. Klidně v troubě zapněte větrák. Pak sundejte fólii a dejte ještě na 20-25 minut péct, aby se vytvořila kurka. Záleží, jak dobře vám forma vede teplo, nicméně pokud byste chtěli kurku opravdu ze všech stran, chléb z formy vyndejte a dejte ho na pár minut dopéct bez ní. 

Před krájením nechte zcela vychladnout na mřížce.

Tip pro pečení v domácí pekárně

Už jsem tenhle recept zkoušela i v kompletně naprogramovaný pekárně, a to s tímto nastavením

  • 10 minut hnětení
  • 6 hodin kynutí
  • 5 minut hnětení
  • 3 hodiny kynutí
  • 70 - 80 minut pečení

Stačí všechny přísady - počínaje vodou - vložit do pekárny a ta už si se vším poradí sama.

Zuzana Motyčková
redakce@trutnovinky.cz

Diskuse

Rádi bychom tu měli slušné diskuze.
Proto se do diskuze mohou zapojit jen přihlášení
členové klubu Moje Trutnovinky s vyzvednutou kartou.

reklama