Bezlepkový banánový makovec
2. 12. 2019

Přísady
makovec
- 2 zralé (středně velké) banány
- 2 šťastná vajíčka
- 160 g mletého máku
- 100 g pohankové mouky
- 80 g třtinového cukru
- 250 ml rostlinného mléka
- 2 lžičky skořice
- špetka soli
- 0,5 lžičky jedlé sody
krém
- 1 zralý (středně velký) banán
- 80 g zakysané smetany (15 %)
- 50 g kvalitní bílé čokolády (např. Callebaut)
- skořice
Postup
Troubu si předehřejte na 180 °C.
V misce rozmačkejte nebo spíše dohladka rozmixujte banány a smíchejte je s cukrem a vajíčky. Poté přidejte zbylé přísady na makovec a důkladně promíchejte. Těsto přesuňte do jakékoli středně velké formy vyložené pečicím papírem.
Já jsem požívala dortovou formu o velikosti 20 cm.
Dejte péct na cca 30 minut.
Když makovec úplně vychladne, připravte si krém. Zakysanou smetanu pokojové teploty smíchejte s rozmixovaným banánem. Čokoládu rozpusťte v malé nádobě v mikrovlnné troubě. (U takhle malého množství je to rozhodně lepší než chystat vodní lázeň.) Dejte ale pozor na to, abyste to s rozehříváním nepřehnali a čokoládu nepřipálili. Proto ji rozpouštějte po půl minutách a radši kontrolujte a promíchejte lžičkou. Rozpuštěnou čokoládu vmíchejte do směsi, dochuťte skořicí a makovec libovolně dozdobte. (Pokud se vám čokoláda v krému kvůli tepelnému šoku srazí - začne tuhnout rychleji než se přísady spojí, stačí krém rozmixovat tyčovým mixérem.)
Makovec je dobrý i bez krému, ten ho ale příjemně doplní :)
Zuzana Motyčková
redakce@trutnovinky.cz