Perník s džemem a čokoládovou polevou
20. 12. 2019

Přísady
těsto
- 1 hrnek pohankové mouky
- 1 hrnek špaldové mouky
- 2 vrchovaté polévkové lžíce pravého kakaa
- 1/2 hrnku přírodního třtinového cukru
- 1 lžička skořice
- 1 - 2 lžičky perníkového koření
- 1/2 lžičky bezfosfátového kypřícího prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 hrnek (rostlinného) mléka
- 3/4 hrnku jablečného pyré
- 1/2 hrnku kokosového oleje
poleva
- džem (nejčastěji dávám višňový, ale vždycky se to odvíjí od toho, který mám zrovna po ruce)
- 60g kvalitní hořké čokolády (70% +)
- 2 lžičky kokosového oleje
- kakao na posypání
Postup
Troubu si předehřejte na 180°C.
V míse smíchejte suché přísady, pak k nim přidejte mléko, olej v tekutém stavu a všechny zbývající suroviny. Dobře promíchejte.
Těsto vlijte do menší formy vyložené pečícím papírem a dejte péct na zhruba 25 minut. Nejlepším pomocníkem je vždycky ale špejle.
Vychladlý perník potřete rovnoměrně tenčí vrstvou džemu a polijte rozpuštěnou čokoládou s kokosovým olejem.
Kakaem posypávám až, když je čokoláda ztuhlá, aby navrchu vznikl takový poprašek.
Co se týče slazení u tohohle receptu, těsto nemusí být zase až tak sladké, tak radši opatrně, vzhledem k tomu, že navrch přijde ještě džem s čokoládou :) Další věc je, že spoustu té sladkosti do těsta dodá jablečné pyré.
Zuzana Motyčková
redakce@trutnovinky.cz