Pondělí

11. prosince 2023

Nyní

Zítra

Svátek má

Perník s džemem a čokoládovou polevou

20. 12. 2019

page.Name
Vánoce už klepou na dveře. Nám je doma připomíná už teď hlavně vůně vanilkových svíček a čerstvě upečeného perníku. Třeba zrovna tohohle veganského s jablečným pyré. To je něco, co určitě musíte zkusit!

Přísady

těsto

  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1 hrnek špaldové mouky 
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce pravého kakaa
  • 1/2 hrnku přírodního třtinového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1 - 2 lžičky perníkového koření 
  • 1/2 lžičky bezfosfátového kypřícího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 hrnek (rostlinného) mléka 
  • 3/4 hrnku jablečného pyré
  • 1/2 hrnku kokosového oleje

poleva

  • džem (nejčastěji dávám višňový, ale vždycky se to odvíjí od toho, který mám zrovna po ruce)
  • 60g kvalitní hořké čokolády (70% +)
  • 2 lžičky kokosového oleje
  • kakao na posypání

Postup

Troubu si předehřejte na 180°C.

V míse smíchejte suché přísady, pak k nim přidejte mléko, olej v tekutém stavu a všechny zbývající suroviny. Dobře promíchejte.

Těsto vlijte do menší formy vyložené pečícím papírem a dejte péct na zhruba 25 minut. Nejlepším pomocníkem je vždycky ale špejle.

Vychladlý perník potřete rovnoměrně tenčí vrstvou džemu a polijte rozpuštěnou čokoládou s kokosovým olejem.

Kakaem posypávám až, když je čokoláda ztuhlá, aby navrchu vznikl takový poprašek.

Co se týče slazení u tohohle receptu, těsto nemusí být zase až tak sladké, tak radši opatrně, vzhledem k tomu, že navrch přijde ještě džem s čokoládou :) Další věc je, že spoustu té sladkosti do těsta dodá jablečné pyré. 

Zuzana Motyčková
redakce@trutnovinky.cz