reklama 

Borůvkový cheesecake

27.10.2019  •  Mlsáme se ZU_UM  • 
čtenost 745

Mám ráda tyhle „omylem“ recepty. Doufám, že vás ještě nezačaly nudit ovocné krémy, protože i v borůvkovém cheesecaku jeden je. Samozřejmě si můžete ulehčit práci a vynechat ho. Nechám to na vás, i tak bude fialový až až.

Borůvkový cheesecake


Přísady

spodní vrstva

  • 125 g digestivních sušenek / ovesné sušenky / sušenky s vysokým obsahem vlákniny (např. Emco nebo Gullón)
  • 50 g ghee (přepuštěného nebo jiného kvalitního másla)
  • 20 g vysokoprocentní čokolády (70 % a více)

krém

  • 200 g čerstvého sýru (Palouček, žervé, Lučina, ...) / nebo tvarohu (obě varianty fungují)
  • 3 šťastná vajíčka
  • hrnek borůvkové zavařeniny / čerstvé borůvky
  • 2 lžíce přírodního třtinového cukru 
  • skořice, citronová kůra (libovolné)

krémová vrstva navíc

  • polovina množství borůvkového krému viz níže (lze rovnou připravit sníženou dávku, ale celá se bude vařit o něco lépe)
  • vanilkový extrakt (libovolné)
  • 120 g zakysané smetany

borůvkový krém do krémové vrstvy navíc

  • 4 žloutky ze šťastných vajíček (od slepic z volného výběhu)
  • 50 g přírodního třtinového cukru 
  • 50 g kvalitního másla
  • půl lžičky jemně nastrouhané kůry z chemicky neošetřeného citrónu (může být i sušená drcená)
  • 70 g (ml) šťávy ze svařených borůvek (lze použít i nálev z borůvkové zavařeniny, jde totiž hlavně o barvu)

V menším hrnci / rendlíku přiveďte trochu vody k varu. Do mísy, kterou budete používat na vodní lázeň (nejvhodnější je nerezová), dejte všechny přísady. Mísu dejte na hrnec s vroucí vodou tak, aby se její dno přímo nedotýkalo vody. Jde totiž o vytvoření hustého krému, ne míchaných vajec :) Metličkou míchejte do doby, než krém začne houstnout, opatrně (pomocí čajové lžičky) ochutnejte, případně doslaďte dle vlastní chuti a pak jen přesuňte do sklenice, ve které ho budete skladovat. Krém ztuhne podobně jako pudink.

Postup na cheesecake

Dno menší dortové formy o velikosti 16 - 20 cm vystelte pečícím papírem.

Sušenky rozdrťte (buď v mixéru nebo v pevném sáčku kuchyňským válečkem). Ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě rozpusťte máslo s čokoládou, přidejte k sušenkám, promíchejte a pak přesuňte do formy a pořádně upěchujte (stačí na dno).

Troubu předehřejte na 170°C.

Používala jsem domácí borůvkovou zavařeninu. Slila jsem akorát vodu a borůvky rozmixovala. Takže...

...borůvky rozmixujte, pak k nim přidejte zbylé přísady a mixujte do té doby, dokud se vše nespojí. Směs vlijte na sušenkový základ a dejte do trouby na cca 30 minut.

Mezitím si v menší misce smíchejte zhruba polovinu borůvkového krému se zakysanou smetanou.

Cheesecake po 30 minutách opatrně vytáhněte z trouby, nechte chvíli vychladnout. Pak na něj vlijte krémovou vrstvu, rozprostřete, aby byla po celém povrchu a dejte na dalších 10 minut péct.

Poté vytáhněte, nechte zcela vychladnout a dejte na několik hodin do lednice.

Zuzana Motyčková
redakce@trutnovinky.cz

Diskuse

Rádi bychom tu měli slušné diskuze.
Proto se do diskuze mohou zapojit jen přihlášení
členové klubu Moje Trutnovinky s vyzvednutou kartou.

reklama