reklama 

Kváskové vafle

10.10.2019  •  Mlsáme se ZU_UM  • 
čtenost 208

Už jste v kuchyni někdy zkoušeli pracovat s kvasem? Je to tak trochu alchymie. Kynutá těsta z něj jsou ale pro tělo daleko stravitelnější a prospěšnější než ta z droždí. A kde ke kvasu přijít? Můžete si ho doma vypěstovat sami z žitné mouky a vody anebo zabrouzdejte na kváskové mapě! V obou případech vám pomůže internet.

Kváskové vafle


Přísady

kvas

  • 1 polévková lžíce („startovacího“) kvasu 
  • 100 g celozrnné (špaldové) mouky
  • 100 ml odstáté (převařené) vody pokojové teploty

     => takto vytvoříte 200 g potřebného kvasu do těsta

těsto

  • 200 g kvasu
  • 100 g celozrnné (špaldové) mouky
  • 100 g kokosového mléka z plechovky
  • 2 šťastná vajíčka (od slepic z volného výběhu)
  • vanilkový extrakt
  • 1 polévková lžíce přírodního třtinového cukru
  • 7 g jedlé sody (díky ní chuť těsta nebude nakyslá po kvasu)
  • větší špetka soli

Postup

Nejdřív si připravte kvas. Pokud chcete vafle snídat, připravte si ho večer. 

Jestli kvas pěstujete a máte v lednici, stačí ho polévková lžíce (tj. „startovací kvas“) smíchaná s moukou a vodou (= tímhle způsobem se kvas oživuje, abyste nemuseli schraňovat velké množství).

Takto smíchaný kvas nechte stát v misce v pokojové teplotě přikrytý potravinářskou folií asi tak 8 - 10 hodin. Zvětší zhruba dvojnásobně svůj objem.

Další krok je už úplně jednoduchý. Ráno vyšlehejte vajíčka s kokosovým mlékem, přidejte kvas a zbylé přísady. Všechno pořádně promíchejte a můžete začít dělat vafle. Každou pečte zhruba 5 minut.

A co navrch? Zkuste třeba citronový krém, ovoce a farmářský jogurt!

Zuzana Motyčková
redakce@trutnovinky.cz

Diskuse

Rádi bychom tu měli slušné diskuze.
Proto se do diskuze mohou zapojit jen přihlášení
členové klubu Moje Trutnovinky s vyzvednutou kartou.

reklama