reklama 

Čokodort s pomerančovým krémem

7.9.2019  •  Mlsáme se ZU_UM  • 
čtenost 703

Dortík s krémem, který není plný cukru a másla a i tak vytvoří velkou parádu na nejedné oslavě. A pokud si chcete trochu usnadnit práci, pomerančový krém klidně vynechte. Dortík vás určitě zaujme i bez něj.

Čokodort s pomerančovým krémem


Přísady

korpus

  • 240 g celozrnné pšeničné mouky
  • 60 g holandského kakaa
  • půl lžičky soli
  • půl lžičky jedlé sody
  • 120 g přírodního třtinového cukru
  • 4 šťastná vajíčka (od slepic z volného výběhu)
  • 80 ml olivového oleje
  • 200 g nízkotučného kefíru
  • 100 ml vody
  • 2 zralé banány

čokoládový krém

  • 2 zralé banány
  • 180 g ricotty
  • 170 g kvalitní hořké čokolády (70 % a více)
  • 30 g lískooříškového másla (libovolné)

Množství krému bohatě vystačí na slepení a jednoduché potření. Pokud ale budete chtít tvořit něco navíc (např. květiny), je potřeba krému připravit víc, klidně dvojnásobek.

pomerančový krém (na slepení korpusů)

  • 4 žloutky (od slepic z volného výběhu)
  • 60 g přírodního třtinového cukru
  • 2 chemicky neošetřené (bio) pomeranče
  • 50 g kvalitního másla nebo ghí (přepuštěného másla)

Budete potřebovat dvě 16 cm velké dortové formičky nebo jednu o velikosti asi 24 cm.

Postup

Nejdříve začněte s pomerančovým krémem (ideálně den dopředu).  

V menším hrnci / rendlíku přiveďte trochu vody k varu. Do mísy, kterou budete používat na vodní lázeň (nejvhodnější je nerezová), dejte žloutky, cukr, máslo, šťávu ze dvou pomerančů a trochu najemno nastrouhané kůry z důkladně omytého pomeranče. Mísu dejte na hrnec s vroucí vodou tak, aby se její dno přímo nedotýkalo vody. Jde totiž o vytvoření hustého krému, ne míchaných vajec :) Metličkou míchejte do zhoustnutí a pak jen přesuňte do (zavařovací) sklenice, ve které budete krém skladovat.

----------------------------------

Na korpus si připravte dvě větší mísy a v nich zvlášť smíchejte suché a mokré přísady (krom banánů). Do mísy s důkladně promíchanou tekutou směsí pak postupně přimíchávejte obsah druhé mísy. Nakonec vmíchejte nakrájené nebo rozmixované banány. 

Troubu zapněte na 165°C. 

Formy vyložte pečicím papírem a těsto do nich rovnoměrně přesuňte. 

V případě, že používáte jednu větší formu, korpus pak stačí podélně rozříznout.  

Pečte zhruba 50 - 60 minut. O tom, zda je těsto dostatečně upečené, se přesvědčte pomocí špejle.

Hotové korpusy nechte vychladnout na mřížce.

Nakonec čokoládový krém.

Do jeho přípravy se pusťte, až když máte vychladlé a připravené (seříznuté) korpusy a víte, že ho budete rovnou používat. Když totiž čokoláda v krému úplně vychladne, krém začne tuhnout a pak se jím dort potírá hůř :)

Banány rozmixujte dohladka a ručním šlehačem k nim vmíchejte ricottu a oříškové máslo. Ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě rozpusťte čokoládu a trochu zchladlou (aby se krém nesrazil) ji důkladně vmíchejte ke zbytku.

ČTĚTE TAKÉ: CITRUSOVÉ A JINÉ OVOCNÉ KRÉMY

Když máte připravené všechny části, můžete dort začít dávat dohromady. 

  • Korpusy jsem trochu seřízla, aby byly opravdu rovné. 
  • Při slepování jsem po obvodu dala trochu čokoládového krému a pomerančový krém doprostřed, aby nikde nevytékal. 
  • Vrchní korpus jsem otočila "dnem" vzhůru, protože to se při potírání krémem nedrolí a zajistí se tak, že dort bude rovný i nahoře.

Zuzana Motyčková
redakce@trutnovinky.cz

Diskuse

Rádi bychom tu měli slušné diskuze.
Proto se do diskuze mohou zapojit jen přihlášení
členové klubu Moje Trutnovinky s vyzvednutou kartou.

reklama