Makové brownies s citrónovým krémem
10. 1. 2020

Přísady (na cca 10 kusů)
těsto na makové brownies
- 2 šťastná vajíčka (od slepic z volného výběhu)
- šťáva z 2 středně velkých pomerančů
- 90 g ghee / kvalitního másla
- 120 g čokolády (70% a více)
- 30 g kakaa
- 50 g mletého máku
- špetka soli
- žádný cukr :) !
citronový krém + krém na zdobení
- 4 žloutky ze šťastných vajíček
- 60 g třtinového cukru
- 70 ml citronové šťávy
- 50 g ghee / kvalitního másla
- najemno nastrouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu / 0,5 lžičky drcené citronové kůry
+ 100 g mascarpone
Postup
Nejprve si připravte citronový krém. Ideálně den dopředu (ale mělo by stačit i pár hodin). V menším rendlíku dejte vařit trochu vody. Všechny přísady na krém dejte do misky vhodné k přípravě ve vodní lázni a za stálého míchání nad vroucí vodou spojte v hustý krém pudinkové konzistence.
Takto připravený citronový krém vydrží ve vzduchotěsné nádobě v lednici až dva týdny.
A teď těsto.
Troubu si předehřejte na 180°C.
V menší misce rozpusťte čokoládu s máslem, promíchejte a nechte chvíli zchladnout. Vajíčka vyšlehejte s pomerančovou šťávou a pak k nim přidejte čokoládu. Znovu důkladně promíchejte a přidejte zbylé přísady.
Těsto přesuňte do formy na cupcaky s papírovými košíčky a pečte 14 - 16 minut.
Po vychladnutí vytvořte v upečených brownies malé důlky (za pomocí nože, lžičky nebo čehokoli jiného - buďte kreativní :) a ty vyplňte trochou citronového krému.
Nakonec vyšlehejte 100 g mascarpone a 60 g citronového krému. Obojí by mělo být studené z lednice. Můžete přidat ještě trochu citrónové kůry podle chuti, a takto hotovým krémem dozdobte brownies.
Zuzana Motyčková
redakce@trutnovinky.cz