Neděle

5. července 2020

Nyní

14°

Zítra

21°

Svátek má

Makové brownies s citrónovým krémem

10. 1. 2020

page.Name
Na první pohled zdánlivě neslučitelné přísady. Kousek tohohle zákusku vám ovšem rozbouří chuťové buňky a vytvoří nevšední zážitek. Troufnete si?

Přísady (na cca 10 kusů)

těsto na makové brownies

  • 2 šťastná vajíčka (od slepic z volného výběhu)
  • šťáva z 2 středně velkých pomerančů
  • 90 g ghee / kvalitního másla
  • 120 g čokolády (70% a více)
  • 30 g kakaa
  • 50 g mletého máku
  • špetka soli 
  • žádný cukr :) !

citronový krém + krém na zdobení

  • 4 žloutky ze šťastných vajíček
  • 60 g třtinového cukru
  • 70 ml citronové šťávy
  • 50 g ghee / kvalitního másla
  • najemno nastrouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu / 0,5 lžičky drcené citronové kůry 

    + 100 g mascarpone

Postup

Nejprve si připravte citronový krém. Ideálně den dopředu (ale mělo by stačit i pár hodin). V menším rendlíku dejte vařit trochu vody. Všechny přísady na krém dejte do misky vhodné k přípravě ve vodní lázni a za stálého míchání nad vroucí vodou spojte v hustý krém pudinkové konzistence. 

Takto připravený citronový krém vydrží ve vzduchotěsné nádobě v lednici až dva týdny.   

A teď těsto. 

Troubu si předehřejte na 180°C. 

V menší misce rozpusťte čokoládu s máslem, promíchejte a nechte chvíli zchladnout. Vajíčka vyšlehejte s pomerančovou šťávou a pak k nim přidejte čokoládu. Znovu důkladně promíchejte a přidejte zbylé přísady. 

Těsto přesuňte do formy na cupcaky s papírovými košíčky a pečte 14 - 16 minut.  

Po vychladnutí vytvořte v upečených brownies malé důlky (za pomocí nože, lžičky nebo čehokoli jiného - buďte kreativní :) a ty vyplňte trochou citronového krému. 

Nakonec vyšlehejte 100 g mascarpone a 60 g citronového krému. Obojí by mělo být studené z lednice. Můžete přidat ještě trochu citrónové kůry podle chuti, a takto hotovým krémem dozdobte brownies. 

Zuzana Motyčková
redakce@trutnovinky.cz