reklama 

Místo kapra zkuste o Vánocích chutnou štědrovečerní kachnu

24.12.2016  •  Moničiny mlsy  • 
čtenost 289

Česká štědrovečerní tabule bývá po generace velmi tradiční. Kromě polévky nechybí kapr a bramborový salát. Není tomu však stejně ve všech domácnostech. I v souvislosti s Vánocemi se mění nejen zvyky, ale také jídelníček. Blogerka Monika Chmelařová alias Vintagelover pro vás na vánoční tabuli připravila znamenitou štědrovečerní kachnu.

Místo kapra zkuste o Vánocích chutnou štědrovečerní kachnu

ŠTĚDROVEČERNÍ KACHNA

  • 1 kachna o váze 2 kg
  • sůl
  • 3 lžíce kmínu
  • 1 jablko
  • 1 pomeranč
  • 100 ml světlého nebo tmavého piva

POSTUP:

Předehřeji troubu  na 200 stupňů. Kachnu opláchnu, osuším, osolím uvnitř i vně a posypu kmínem. Dovnitř vložím na čtvrtky nakrájené velké jablko a jeden nakrájený pomeranč. Kachnu položím na záda do pekáče, podliji vodou a dám asi na 30 minut do trouby. Jakmile se kachně napne kůže, propíchám ji opatrně kolem stehen a na prsou ostrou vidličkou, aby mohl vytékat tuk. Peču dalších 30 minut.

Potom z pekáče naběračkou odeberu vypečený tuk a kachnu podliji vodou. Zmírním teplotu  v troubě na 150 stupňů a nechám kachnu  péct 3 hodiny, znovu podliji vodou. Nakonec teplotu zvýším na 200 stupňů, nechám kachnu pořádně ohřát a pak ji poliji pivem, až to zasyčí. Nechám asi 15 minut opéct křupavou kůrčičku a kachna je hotová. Dobrou chuť!

Hynek Šnajdar
hynek@trutnovinky.cz
Foto: Monika Chmelařová - Vintagelover

 

Diskuse

Rádi bychom tu měli slušné diskuze.
Proto se do diskuze mohou zapojit jen přihlášení
členové klubu Moje Trutnovinky s vyzvednutou kartou.

reklama