reklama 

Na svátečním stole by neměla chybět tradiční sladká vánočka

23.12.2016  •  Moničiny mlsy  • 
čtenost 340

Vánočka. Už slovní základ tohoto chutného pečiva je spojen s Vánoci. A právě vánočka by neměla chybět na žádné sváteční tabuli. Blogerka Monika Chmelařová alias Vintagelover tuto tradici dodržuje a připravila pro vás recept na vánočku, kterou každoročně připravuje.

Na svátečním stole by neměla chybět tradiční sladká vánočka

VÁNOČKA

  • 1 kg hladké mouky
  • 125 g másla
  • 100 g sádla
  • 50 g droždí
  • 350 ml vlažného mléka
  • 175 g krupicového cukru
  • 3 žloutky
  • ½ kávové lžičky soli
  • nastrouhaná kůra z půlky citronu
  • 100 g rozinek
  • 100 g nasekaných loupaných mandlí
  • 1 prošlehané vejce na potření
  • Moučkový cukr na poprášení

POSTUP:

Droždí a lžíci cukru rozmíchejte ve 200 ml mléka. Do mouky nakrájejte máslo a sádlo. Přidejte mléko s droždím, pak žloutky prošlehané s dalšími 100 ml mléka, zbylý cukr, sůl a citronovou kůru. Vařečkou nebo rukou uhněťte hladké tvárné těsto (podle potřeby můžete přilít mléko). Pak do něj zapracujte rozinky s rumem a mandle.

Dejte do tepla alespoň na tři hodiny dobře vykynout na dvojnásobný objem. Poté těsto rozdělte na devět dílů, uválejte z nich prameny a upleťte vánočku; Hotovou vánočku nechte ještě hodinu kynout na plechu vyloženém pečicím papírem. Pak ji potřete vejcem a z obou konců do každé vánočky zabodněte dvě špejle namočené do vody – při pečení se nerozjede.

Vložte do trouby předehřáté na 220 °C na 5 minut, pak teplotu snižte na 160 °C a pečte celkem cca hodinu. Pokud by vánočka moc rychle tmavla, přikryjte ji pečicím papírem (můžete ho i namočit). Vánočka je upečená, když zůstane špejle zabodnutá do nejsilnější části po vytažení suchá. Po upečení vánočku poprašte moučkovým cukrem.

Hynek Šnajdar
hynek@trutnovinky.cz
Foto: Monika Chmelařová - Vintagelover

Diskuse

Rádi bychom tu měli slušné diskuze.
Proto se do diskuze mohou zapojit jen přihlášení
členové klubu Moje Trutnovinky s vyzvednutou kartou.

reklama