reklama 

„Krémovka“ z červené řepy přijde vhod k lehkému zimnímu obědu

17.2.2017  •  Moničiny mlsy  • 
čtenost 577

Další krémovou polévku na zahřátí, tentokrát z červené řepy, do svého jídelníčku zařadila blogerka Monika Chmelařová – Vintagelover. „Včera jsme ji měli jako lehký zimní oběd a nyní se s ní dělím se čtenáři Trutnovinek,“ řekla.

„Krémovka“ z červené řepy přijde vhod k lehkému zimnímu obědu

Než řepu ale vložíte do hrnce k dušení, doporučuje ji raději nastrouhat. Rychleji totiž změkne a polévka je dřív hotová.  Na zjemnění přidala smetanu, kapku medu a na ozdobu kysanou smetanu. „Užijte si ten pěkný vír růžovo-červené a bílé. Tak směle do toho,“ přeje Vintagelover. 

KRÉMOVÁ POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY

  • 6 drobných červených řep
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 400 g plechovka krájených rajčat
  • 1 cibule, nakrájená na kostičky 
  • 1 l zeleninového vývaru z kostky
  • balzamikový ocet
  • sůl, pepř, tymián
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • bílý jogurt nebo zakysaná smetana
  • balkánský sýr nebo feta
  • pažitka nebo petrželka

POSTUP:

Červenou řepu nakrájejte najemno nebo nastrouhejte na hrubém struhadle. Na olivovém oleji opečte cibuli až změkne, přidejte řepu a chvíli restujte. Vlijte rajčata, přidejte vývar a vařte asi deset minut.

Polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Dochuťte solí, pepřem, prolisovaným česnekem, trochou tymiánu a balzamikovým octem. Přidejte jogurt nebo smetanu – polévku krásně zjemní. Podávejte s nastrouhaným sýrem a ozdobené pažitkou nebo petrželkou.

Hynek Šnajdar
hynek@trutnovinky.cz
Foto: Monika Chmelařová - Vintagelover

 

 

 

Diskuse

Rádi bychom tu měli slušné diskuze.
Proto se do diskuze mohou zapojit jen přihlášení
členové klubu Moje Trutnovinky s vyzvednutou kartou.

reklama