Sám doma a... rozpustný?
7. 4. 2020

Kde se vzala rozpustná káva (z internetu)
Rozpustná káva se poprvé objevila na začátku dvacátého století. Našla uplatnění u vojáků na frontě a poté se začala dostávat na trh. Vyrábí se ze silné uvařené kávy rychlým zchlazením na cca 4 °C a následným sušením.
Sušení je buď zmražením na teplotu okolo -50 °C, směs se rozemele a pomocí sublimace se zbaví vody a ledu. Jedná se o nákladnější a časově náročnější metodu.
Při sušení sprayováním se koncentrát rozprašuje ve vysoké věži na jemné kapky, které se mísí s horkým vzduchem. Pomocí náročného procesu vzniká kávový prášek, který se dále zpracuje (aglomerace). Tato metoda je jednodušší a ztratí se při ní spousta vlastností kávy.
Dalgona coffee
V posledních dnech se na sociálních sítích skloňuje slovo Dalgona. Spousta videí, fotek a postupů přípravy jednoduchého nápoje pro zpestření domácího vězení.
Základem je vyšlehaná pěna (doporučuji elektrickým mixérem, lze i ručně) z instantní kávy, cukru a horké vody, od každého dvě polévkové lžíce.
Vyšlehanou pěnu nalijeme do sklenky s ledem a mlékem. Navrch můžeme posypat kávou, rozdrobenou sušenkou nebo jen tak. Samozřejmě lze použít i teplé mléko.
Jak se Vám nápoj povedl? Nezapomeňte se pochlubit na instagramu s hastagem #dalgona a #sjackemnakafe
Ledové frappé
Rozpustné frappé připravíme z instantní kávy, mléka a ledu. Můžeme použít shaker nebo libovolnou sklenici s víčkem, improvizovaně jsem měl sklenici přikrytou táckem od piva (u této varianty hrozí nepořádek na kuchyňské lince).
Promíchanou směs nalijeme do vysoké sklenice s ledem a zmrzlinou a ozdobíme šlehačkou. Jednodušeji to popsat nelze.
Zrnková vs. Instantní káva
Společnosti vyrábějící instantní kávu cílí na kvantitu a zisk. Jak je možné, že sklenice rozpustné kávy stojí dvě stovky a najednou během akce ji seženete za osmdesát korun? Nikdy se nedozvíte, jakou kávu vlastně v šálku pijete. Hromady sklenic jsou namíchané, aby chutnaly pořád stejně, těžko vás překvapí nová a zajímavá chuť. Čím docílí slibované bohaté pěny? Trvanlivost několik let? Jak pijete rozpustnou kávu - bez mléka a cukru, nebo do ní automaticky dáváte cukr a mléko, abyste dostali nápoj, který vám bude chutnat?
Výběrová zrnková káva upražená jednou z mnoha lokálních pražíren. Víte, od jakého farmáře káva pochází, pražírny navštěvují farmy a zisk získá opravdu ten, kdo kávu vypěstoval. Dostanete čerstvě upraženou kávu na metodu, jakou preferujete. Pokaždé chutná jinak a chuť se odvíjí od spousty faktorů - vody, teploty, hrubosti namletí, způsobu přípravy. Takový šálek kávy vás zaujme a nebudete si do něj chtít přidat cukr či mléko.
Nedovedu si představit, jak výroba rozpustné kávy probíhá. Je to spousta složitých procesů a osobně upřednostňuji čerstvou zrnkovou kávu. Jako u „turka“ je největší hřích zalít směs vařící vodou. Ideální nechat třeba minutu nebo dvě uvařenou vodu odstát.
Čemu dáváte přednost a jak vypadá váš ideální šálek kávy? Pište do komentářů.
Lukáš Materna
sjackemnakafe.webnode.cz