Úterý

2. června 2020

Nyní

13°

Zítra

16°

Svátek má

Sám doma a... rozpustný?

7. 4. 2020

page.Name
Současná omezení, zákazy vycházení a prázdná spíž. Mezi pavučinami se objevuje léta netknutá sklenice s instantní kávou. Pojďme improvizovat a vyzkoušet recept, který hýbe světem.

Kde se vzala rozpustná káva (z internetu)

Rozpustná káva se poprvé objevila na začátku dvacátého století. Našla uplatnění u vojáků na frontě a poté se začala dostávat na trh. Vyrábí se ze silné uvařené kávy rychlým zchlazením na cca 4 °C a následným sušením.

Sušení je buď zmražením na teplotu okolo -50 °C, směs se rozemele a pomocí sublimace se zbaví vody a ledu. Jedná se o nákladnější a časově náročnější metodu.

Při sušení sprayováním se koncentrát rozprašuje ve vysoké věži na jemné kapky, které se mísí s horkým vzduchem. Pomocí náročného procesu vzniká kávový prášek, který se dále zpracuje (aglomerace). Tato metoda je jednodušší a ztratí se při ní spousta vlastností kávy.

Dalgona coffee

V posledních dnech se na sociálních sítích skloňuje slovo Dalgona. Spousta videí, fotek a postupů přípravy jednoduchého nápoje pro zpestření domácího vězení.

Základem je vyšlehaná pěna (doporučuji elektrickým mixérem, lze i ručně) z instantní kávy, cukru a horké vody, od každého dvě polévkové lžíce.

Vyšlehanou pěnu nalijeme do sklenky s ledem a mlékem. Navrch můžeme posypat kávou, rozdrobenou sušenkou nebo jen tak. Samozřejmě lze použít i teplé mléko.

Jak se Vám nápoj povedl? Nezapomeňte se pochlubit na instagramu s hastagem #dalgona a #sjackemnakafe

Ledové frappé

Rozpustné frappé připravíme z instantní kávy, mléka a ledu. Můžeme použít shaker nebo libovolnou sklenici s víčkem, improvizovaně jsem měl sklenici přikrytou táckem od piva (u této varianty hrozí nepořádek na kuchyňské lince).

Promíchanou směs nalijeme do vysoké sklenice s ledem a zmrzlinou a ozdobíme šlehačkou. Jednodušeji to popsat nelze.

Zrnková vs. Instantní káva

Společnosti vyrábějící instantní kávu cílí na kvantitu a zisk. Jak je možné, že sklenice rozpustné kávy stojí dvě stovky a najednou během akce ji seženete za osmdesát korun? Nikdy se nedozvíte, jakou kávu vlastně v šálku pijete. Hromady sklenic jsou namíchané, aby chutnaly pořád stejně, těžko vás překvapí nová a zajímavá chuť. Čím docílí slibované bohaté pěny? Trvanlivost několik let? Jak pijete rozpustnou kávu - bez mléka a cukru, nebo do ní automaticky dáváte cukr a mléko, abyste dostali nápoj, který vám bude chutnat?

Výběrová zrnková káva upražená jednou z mnoha lokálních pražíren. Víte, od jakého farmáře káva pochází, pražírny navštěvují farmy a zisk získá opravdu ten, kdo kávu vypěstoval. Dostanete čerstvě upraženou kávu na metodu, jakou preferujete. Pokaždé chutná jinak a chuť se odvíjí od spousty faktorů - vody, teploty, hrubosti namletí, způsobu přípravy. Takový šálek kávy vás zaujme a nebudete si do něj chtít přidat cukr či mléko.

Nedovedu si představit, jak výroba rozpustné kávy probíhá. Je to spousta složitých procesů a osobně upřednostňuji čerstvou zrnkovou kávu. Jako u „turka“ je největší hřích zalít směs vařící vodou. Ideální nechat třeba minutu nebo dvě uvařenou vodu odstát.

Čemu dáváte přednost a jak vypadá váš ideální šálek kávy? Pište do komentářů.

Lukáš Materna
sjackemnakafe.webnode.cz