Pondělí

5. června 2023

Nyní

12°

Zítra

16°

Svátek má

Hospody v turistických oblastech čelí dopadům zdražování lépe

22. 3. 2023

page.Name
Provozovatelé venkovských restaurací v Královéhradeckém kraji doufají, že rok 2023 bude co do tržeb a návštěvnosti lepší než ten předchozí. Dopady inflace a růstu cen energií byly dosud menší na venkovské restaurace v turistických oblastech, vyplynulo z ankety ČTK mezi majiteli a provozovateli těchto zařízení v Královéhradeckém kraji. Inflace v ČR za celý loňský rok činila 15,1 procenta.

Provozní obecní hospody v Jeníkovicích na Hradecku Romana Lamerová zaznamenala výrazný úbytek zákazníků zhruba před tři čtvrtě rokem. Jeníkovice mají asi 480 obyvatel a leží severně od Třebechovic pod Orebem.

„Je to dost špatné, lidé přestali chodit do hospody, zdá se jim všechno drahé. Musela jsem hodně omezit pracovní dobu a také obědy, protože lidé přestali chodit na jídlo. Je to smutné, uvažujeme, že zavřeme. Doufáme, že se situace zlepší,“ řekla Lamerová.

Lépe jsou na tom v hospodě v Českém Meziříčí na Rychnovsku, v obci asi s 2000 obyvateli. „Zatím to jde, dopady inflace, růstu cen energií nějak výrazně nepociťujeme. Lidé stále chodí, v okruhu pěti kilometrů jsme jediná hospoda. Nepozoruji ani to, že by se měnily návyky zákazníků,“ poznamenal spolumajitel restaurace v Českém Meziříčí David Brož.

V Janovicích na Trutnovsku, poblíž turisticky atraktivní oblasti Adršpašsko-teplických skal, v obci se stovkou obyvatel má hospodu Josef Tyšer. „Tím, že mám rodinný podnik, jsem ve svém a energie jsem měl zafixované, tak tuto dobu procházím poměrně dobře. Nejsem podnikatel, jsem živnostník, takže jsem zvyklý na nízký příjem. Je ale pravda, že asi jiný by to už dávno zavřel. Samozřejmě, že pozoruji, že lidé začali šetřit, dají si třeba jen pití a rozbalí si svačinu, ale zatím to stále jde,“ uvedl Tyšer.

I když Janovice, část obce Jívka, nejsou v centru turistického ruchu, jako je tam třeba nedaleký Adršpach, přesto Tyšerovo pohostinství v turistické sezoně do jisté míry z rekreantů těží. „Také vaříme, takže k nám celoročně chodí jak místní, tak chalupáři, držíme se zuby nehty. Pětinu klientů tvoří místní, kromě turistické sezony je tu mrtvo. Turisté tu převažují v sezoně, z toho pak žijeme. Našli si k nám cestu ale i Poláci, hranice s Polskem je nedaleko,“ dodal Tyšer.

Typickým příkladem hospody navázané na oblíbený turistický cíl v Královéhradeckém kraji je restaurace v horské obci Neratov v Orlických horách na Rychnovsku, známé barokním poutním kostelem s prosklenou střechou Nanebevzetí Panny Marie. Místní Sdružení Neratov roky usiluje o oživení vysídlené osady. Pořádá různé kulturní akce, nedávno otevřelo například minipivovar a rozšířilo služby pro návštěvníky v podobě bistra v nově postaveném společenském domě.

„Lidé vědí, že u nás už máme jistotu, že se tady sedm dní v týdnu nají. V pondělí má hospoda zavíračku, ale lze si dát jídlo v bistru. Když jsme nedávno otevřeli bistro, zákazníky v hospodě neubylo. Zdražili jsme v průměru o deset až 15 procent, a to jak jídlo, tak naše pivo, zákazníci jsou ale stále stejně a možná i více. Nic jsme omezit nemuseli, jedeme stejně sezona, nesezona,“ řekl Antonín Nekvinda ze Sdružení Neratov.

ČTK
Foto: Michal Bogáň