Šéfkuchař Čížek přivezl ze světové olympiády dvě bronzové medaile
6. 3. 2020

Gastronomická olympiáda se koná jednou za čtyři roky a dá si na ní dostaveníčko okolo 1 600 soutěžících kuchařů z více než 30 zemí. Pro letošní klání si Čížek připravil pětichodové menu a výběr fingerfood. Na základě hodnocení odborné poroty v obou kategoriích obsadil 3. místo. Přečtěte si, jaké speciality Čížek pro letošní olympiádu připravil, a nechte se inspirovat.
Pětichodové menu
Studený předkrm
Filet ze žlutoploutvého tuňáka se sójovou omáčkou, sezamem, chřestem, kumato rajčaty a řasou wakame
Polévka
Jemný krém z kukuřice a žlutého curry, koriandrový olej, rýžový chips se zeleninou
Teplý předkrm
Pečená králičí terinka s cuketou, fialové brambory, karotková polenta a omáčka z foie gras
Hlavní chod
Jelení hřbet připravený v sous vide s oříškovou krustou, batátovým pyré, sezónní glazírovanou zeleninou, houbovou kroketkou a šípkovou omáčkou s demi-glace
Dezert
Malinový dortík s vanilkovým krémem a čokoládovým korpusem, pusinky z bílků, zlato, malinové komponenty a pistáciová zmrzlina
Fingerfood
Studené
Avokádový mousse s červenou řepou, kaviár z jesetera, wasabi gel a kumquat
Marinovaný skotský losos s řasou wakame, prach z fialových brambor a curry majonéza s chilli
Teplé
Telecí terinka s houbovou krustou, cibulkou a špenátem, hořčicová omáčka
Trhané hovězí maso z chuckrollu s chlebovou bezlepkovou plackou a karotkou
Jiří Štefek
jiri@vrchlabinky.cz
Foto: archiv Lukáše Čížka