Čtvrtek

1. října 2020

Nyní

12°

Zítra

16°

Svátek má

Šéfkuchař Čížek přivezl ze světové olympiády dvě bronzové medaile

6. 3. 2020

Šéfkuchař Čížek přivezl ze světové olympiády dvě bronzové medaile 5 snímků
Lukáš Čížek, šéfkuchař a majitel vyhlášené vrchlabské restaurace Farma, se svým umem opět významně zabodoval na mezinárodní scéně. Na světové olympiádě kuchařů - IKA Culinary Olympics 2020, která se konala od 14. do 19. února v německém Stuttgartu, vybojoval dvě bronzové medaile.

Gastronomická olympiáda se koná jednou za čtyři roky a dá si na ní dostaveníčko okolo 1 600 soutěžících kuchařů z více než 30 zemí. Pro letošní klání si Čížek připravil pětichodové menu a výběr fingerfood. Na základě hodnocení odborné poroty v obou kategoriích obsadil 3. místo. Přečtěte si, jaké speciality Čížek pro letošní olympiádu připravil, a nechte se inspirovat.

Pětichodové menu

Studený předkrm
Filet ze žlutoploutvého tuňáka se sójovou omáčkou, sezamem, chřestem, kumato rajčaty a řasou wakame

Polévka
Jemný krém z kukuřice a žlutého curry, koriandrový olej, rýžový chips se zeleninou

Teplý předkrm
Pečená králičí terinka s cuketou, fialové brambory, karotková polenta a omáčka z foie gras

Hlavní chod
Jelení hřbet připravený v sous vide s oříškovou krustou, batátovým pyré, sezónní glazírovanou zeleninou, houbovou kroketkou a šípkovou omáčkou s demi-glace

Dezert
Malinový dortík s vanilkovým krémem a čokoládovým korpusem, pusinky z bílků, zlato, malinové komponenty a pistáciová zmrzlina

Fingerfood

Studené
Avokádový mousse s červenou řepou, kaviár z jesetera, wasabi gel a kumquat

Marinovaný skotský losos s řasou wakame, prach z fialových brambor a curry majonéza s chilli

Teplé
Telecí terinka s houbovou krustou, cibulkou a špenátem, hořčicová omáčka

Trhané hovězí maso z chuckrollu s chlebovou bezlepkovou plackou a karotkou

Jiří Štefek
jiri@vrchlabinky.cz
Foto: archiv Lukáše Čížka