Kulinářský tip redakce: Vánoční krkonošský kapr
23. 12. 2020

Na 5 porcí pokrmu budete potřebovat následující suroviny:
750 g kapr filet, 100 g sušených nebo 400 g čerstvých hub, 5 ks rohlíků, 250 ml mléka, 2 ks citrónu, 100 g špek, 2 lžíce krupičky, 4 stroužky česneku, 5 vajec, 3 ks šalotka, 100 g karotka, 100 g celer, 100 g kapustičky, 25 g čerstvých bylinek, bílý pepř, pepř a sůl, kmín, 20 g kopru, 0,1 l bílého vína, 25 g třtinového cukru, 250 g másla, hladká mouka, dýně
Kapr filety:
Filety z kapra zbavíme co nejvíce kostí, naporcujeme a okořeníme solí, bílým pepřem, kmínem a zakapeme šťávou z celého citronu. Každý filet obalíme v hladké mouce a opečeme na pánvi na přepuštěném másle do zlatova cca 5 min z každé strany.
Hubník:
Sušené houby namočte na hodinu do vody. Houby ještě překrájejte, osolte a na lžíci másla orestujte. Změklé houby nechte zcela zchladnout. Orestujte kostičky špeku a najemno nasekanou cibuli. Poté je rovněž nechte zchladnout. Kostičky pečiva dejte do větší mísy, zalijte je mlékem a přidejte celá vejce. Zamíchejte a pak do tohoto těsta přidejte krupičku, zchladlé houby, utřený česnek, špek s cibulkou společně s omastkem. Nakonec přidejte nasekané bylinky a směs osolte a opepřete. Troubu předehřejte na 175 °C. Zapékací mísu vymažte máslem a nalijte do ní houbovou směs. Na povrch rozdělte kousky zbylého másla a dejte péct na cca 40 min do horkovzdušné trouby.
Dýňové pyré:
Dýni umyjte, oloupejte, rozkrojte ji, vydlabejte semínka a nakrájejte ji na kostky. Jednu cibuli nakrájejte nadrobno a na másle lehce orestujte, přidejte dýni, zalijte vodou, přidejte sůl a pepř a vařte do změknutí. Tyčovým mixérem rozmixujte na hladké pyré, pro jistotu můžete propasírovat přes síto.
Sezónní zelenina:
Očištěnou mrkev, celer a kapustičky nakrájejte na kostičky, vložte do vroucí osolené vody a vařte na skus, potom zeleninu zchlaďte ve studené vodě. Šalotku orestujte na másle, přidejte zeleninu, okořeňte sekanými bylinkami, solí a pepřem.
Citrónová omáčka s koprem:
V rendlíku šlehejte žloutky s citrónovou šťávou tak dlouho, až se hmota zdvojnásobí. Potom vezměte rendlík a vložte ho na vodní lázeň. Za stálého šlehání přidávejte do vajec rozpuštěné máslo a víno. Pokračujte ve šlehání, dokud omáčka nezhoustne. Přidejte nasekaný kopr, dochuťte solí, citrónovou šťávou, cukrem a pepřem. Pokud byste měli omáčku příliš hustou, zašlehejte do ní pár kapek horké vody.
Lukáš Čížek, jš
redakce@vrchlabinky.cz
Foto: Jakub Králíček, www.jakubkralicek.com