Pondělí

4. března 2024

Nyní

Zítra

Svátek má

Safari Park má po dvou letech mládě hrabáče kapského

5. 12. 2023

page.Name
V Safari Parku Dvůr Králové nad Labem se po dvou letech narodil hrabáč kapský. Jde o čtvrté odchované mládě tohoto druhu od roku 2014, odkdy zahrada hrabáče kapské chová. Hrabáč má protáhlou hlavu, která se podobá prasečímu rypáku, jeho blanité uši se tvarem podobají zaječím. Úspěšné odchovy hrabáčů v zajetí nejsou zcela běžné.

Matkou mláděte, stejně jako všech předchozích, je Skyla. O potomka se vzorně stará, dostatečně ho krmí a mládě zůstává nepřetržitě s matkou. Narodilo se 27. listopadu a při porodu vážilo 1,7 kilogramu. Ze všech dosud v zoo narozených mláďat bylo největší, uvedl mluvčí zoo Michal Šťastný. Nyní by mládě mohlo vážit téměř tři kilogramy.

Aby mělo mládě s matkou klid, zavedla zoo v pavilonu Africká savana speciální režim. Když je návštěvníků málo, je pavilon otevřený. Při velké návštěvnosti jej chovatelé operativně uzavírají. Postupně se ale režim bude vracet do normálu a hala bude lidem přístupná po celou otevírací dobu.

Chovatelé odhadují, že mládě je samec. S jistotou to ale prokáže až test DNA z odebraných chlupů. Musíme ovšem počkat, až dosud zcela holému mláděti chlupy narostou. Pokud půjde o samce, je to dobrá zpráva. V chovech je jich nedostatek, uvedla zooložka Gabriela Linhart. V lidské péči je nyní podle světové databáze ZIMS 111 hrabáčů v 53 zahradách. Samců je 37. Za poslední rok se na světě narodilo devět hrabáčů.

Do Dvora Králové se první hrabáč, samec Eka, dostal v roce 2014 ze zoo v ruském Jekatěrinburgu. O dva roky později k němu přibyla z Velké Británie samice Skyla. První odchované mládě se jim narodilo v roce 2017, druhé v roce 2019 a třetí v roce 2021. Jeden porod nedopadl úspěšně, mládě při něm uhynulo.

Hrabáč ve volné přírodě žije ve velké části Afriky jižně od Sahary. Patří do samostatného řádu savců. V dospělosti váží až 60 kilogramů, jeho téměř lysé tělo je dlouhé přes metr, dalších asi 70 centimetrů měří ocas. Na silných končetinách má mohutné drápy, kterými rozhrabává mraveniště a termitiště. Má až 30 centimetrů dlouhý lepkavý jazyk, kterým loví hmyz, zejména termity. Je to noční tvor, žije samotářsky.

ČTK
Foto: Helena Hubáčková/Safari Park Dvůr Králové