Restaurace Na Vidličce zahájí provoz z výdejového okénka
31. 3. 2020
Komerční sdělení
Když vláda vyhlásila mimořádná opatření kvůli koronaviru, tak některé restaurace prakticky přes noc reagovaly a přeorientovaly se na improvizovaný prodej jídla. Majitel Vidličky Jan Hušek zvolil se svým personálem jinou, vyčkávací taktiku.
„Nevěděli jsme, jak dlouho může tato situace trvat, proto jsem se rozhodli čekat čtrnáct dní, jak se to vyvine. Naplánovali jsme si generální úklid a další lehké rekonstrukce, na které nebylo během denního provozu čas. Když jsme zjistili, že se situace ubírá tímto směrem, měli jsme připraveno, že od 1. dubna otevřeme výdejové okénko a pak možná zavedeme i rozvoz obědů,“ vysvětluje Jan Hušek, že se vlastně od začátku drží naplánovaného scénáře
Když v pondělí vláda prodloužila zákaz, který se týká i restaurací, nemělo cenu tento krok odkládat. „Nemůžeme sedět doma. Musíme se nějak uživit, někteří z nás máme rodiny. A samozřejmě provoz restaurace stojí peníze, i když je zavřeno. Je to logický postup,“ potvrzuje majitel restaurace.
Výdej jídla z okénka bude probíhat u hlavního vchodu. „Chtěli bychom všechny požádat, aby si jídla objednávali den dopředu,“ prosí zákazníky. Ti nabídku naleznou na webových stránkách restaurace, kde bude připraven jídelní lístek na celý týden, a tak si lze jídlo objednat i dopředu. Vydávat pokrmy se budou zatím každý všední den od 10.30 do 13.30 hodin. „Pokud se situace prodlouží a bude zájem, jsme připraveni otevřít okénko i o víkendech nebo večer,“ dodává Hušek.
Nabídka jídel oproti normálnímu stavu, alespoň ze začátku, bude trochu okleštěná. „Jde spíše o to, že nevíme, jaký bude zájem. I proto, aby bylo vše čerstvé a nic se nevyhazovalo,“ poukazuje šéf podniku, který bude denně nabízet jednu polévku a tři hlavní chody. „Vzhledem k tomu, že nám volají naši zákazníci a prosí, jestli bychom jim neugrilovali naše vepřová žebírka, rozhodli jsme se, že po telefonické domluvě jim je rádi připravíme,“ doplňuje nabídku o oblíbenou pochoutku.
Rozvoz jídla domů sice Vidlička zatím nechystá, nicméně také na tuto variantu je personál připravený. „Pokud bude tento restriktivní stav trvat i ve druhé polovině dubna, s největší pravděpodobností s rozvozem začneme,“ vykládá Hušek. Do jaké míry tento provizorní stav pomůže restauraci „zachránit“, si netroufá říct. „Ekonomický přínos nedokážu odhadnout, ovšem doufáme, že nás to v nějakém omezujícím režimu uživí,“ prohlašuje. Nějaké rezervy před vypuknutím pandemie měli.
To, jestli majitelům restaurací a hospod poskytne nějakou větší pomoc stát, s tím Jan Hušek moc nepočítá. „Myslím si, že se na to určitě nejde spoléhat. Tato situace nastala svým způsobem pro všechny a dopady budou plošně velké a dlouhodobé i po ukončení nouzového stavu,“ říká Jan Hušek. Restauraci na Vidličce založili jako rodinnou firmu v únoru 2008 a až do teď ji provozovali bez přestávky.