Úterý

10. září 2024

Nyní

13°

Zítra

11°

Svátek má

Snažíme se to dělat srdcem, říkají lidé z restaurace Nelly Kelly´s

29. 7. 2020 Komerční sdělení

page.Name
Když se v Trutnově řekne „Irská,“ většina lidí si hned vybaví legendární podnik se spoustou bujaré zábavy po večerech. Už tolik lidí ale zase neví, že Nelly Kelly´s, jak zní oficiální název, je zároveň také čtyřhvězdičkový hotel. A co možná ví jen málokdo, je, že za poslední rok a půl se tento pohostinský svět, který se nachází pár metrů od Krakonošova náměstí, roztáčí jen díky pracovitosti jedné rodiny. O podnik se totiž starají manželé Roman a Leona Cilerovi se svými syny Markem a Ondřejem.

„Všichni jsme z byznysu a prahli jsme po tom, že jednou bychom chtěli hotel,“ říká Roman Ciler. Ten měl sice vizi, že to bude kdesi na horách, kde celou dobu svého profesního života fungoval. Jenže osud tomu chtěl, že skončil v centru druhého největšího města v kraji a tady od prosince 2018 šéfuje proslulé „hospodě“. Manželka Leona pečuje o hotelové hosty. Tváří podniku je starší syn Marek, jelikož se pohybuje na place, zatímco království mladšího Ondřeje se rozkládá v kuchyni. „Takhle rozdělené to máme vlastně už odmala, kdy jsme rodičům chodili pomáhat,“ vzpomíná Marek.

Oba bratry vyslali rodiče na stejnou školu do Prahy. Oba zkušenosti nabírali například v Alcronu, aby si pak na „zkoušku“ otevřeli burgrárnu ve Dvoře Králové. „Potřebovali jsme zjistit, jestli vedle sebe dovedeme fungovat,“ vykládá starší syn o více než roční anabázi, k čemuž otec souhlasně přikyvuje hlavou. Další společná gastronomická zastávka už byla „Irská“. Tu přebírali Cilerovi od někdejšího provozovatele Jiřího Suka zrovna v momentě, kdy vyhrála sošku Trutnovského draka v kategorii Nejlepší restaurace, kavárna, bar a cukrárna.

Noví majitelé si tak museli záhy položit otázku, zda je potřeba něco měnit, když do rukou uchopili nejlepší podnik v Trutnově. „Irská má svou minulost a lidé jsou na ni zvyklí. A třeba měnit interiér nás vůbec nenapadlo. To by byla zkáza,“ poukazuje Roman Ciler. Právě zajímavé vnitřní prostory jsou předností Irish Pubu. Bar je přivezený z pravé irské hospody, kde bývalí vlastníci nakoupili staré vybavení a zrenovovali ho. „Co se týká sortimentu, někteří lidé nám vyčítají a píší recenze, že už nemáme nic irského, ale není to úplně pravda,“ ohrazuje se šéf proti tomuto tvrzení. „Máme spoustu irského alkoholu, podáváme irské steaky, ale abychom vařili Čechům v Trutnově irská jídla, tak to mi přijde jako nesmysl,“ tvrdí.

Kuchyně si však prochází neustálým vývojem a ubírá se mladým trendem, což hosté oceňují. „To nás těší. Na něco jsme se dali a snažíme se držet vlastní vlnu. Takže i ta nabídka poledního menu je oproti ostatním restauracím dražší, což je ale zapříčiněno tím, že používáme kvalitní suroviny,“ zdůrazňuje Roman Ciler. Jídelní karta v „Irský“ přes obědy nejsou vlastně hotovky, ale spíš jde o takové minutky. Proč prý dělat zapečené těstoviny, když v okolí jsou restaurace, kde vaří skvělou klasiku. „Je to tak, že chceme nechat vydělat i ostatní, proto jsme se snažili najít něco mezi,“ říká Roman Ciler.

Hodně přitom dbají i na sezonní nabídku pokrmů, s čím jde ruku v ruce také častá výměna jídelní karty, přičemž ta nová by měla být vždy lepší. „Takové ty klasiky, jako burger nebo žebra, vždycky zůstanou, ale polévky, saláty či dezerty hodně obměňujeme a vnímáme i zpětnou vazbu od lidí,“ vypravuje Marek, jenž má pod palcem celý servis. Když se hosté často ptají po carpacciu, tak proč jim nevyhovět. Některá jídla jsou zařazována do poledního lístku jako test. Když pak sklízí úspěch a bývají vyprodaná, „povýší“ do hlavní nabídky. Od července najdete v „Irský“ opět nové menu.

A těšit se můžete i z dalších novinek. Jednou z nich jsou nealkoholické koktejly, jimiž restaurace jako první prorazila na trutnovskou scénu. „Tyto drinky jsou teď hodně moderní,“ poukazuje Marek Ciler na rostoucí trend oblíbenosti míchaných nápojů z nealkoholických destilátů, které ale chutnají jako pravé drinky. „Jsou opravdu dobré i finančně zajímavé,“ upozorňuje na pití nejen pro abstinenty. I lidé, kteří běžně pijí alkohol, vítají možnost této alternativy, když zrovna na alkohol nemají náladu nebo pít nechtějí.

Užít si letní pohodu při posezení v „Irský“ můžete nově i při muzikantských večerech. „Chceme tady dát prostor hlavně mladým lidem, kteří různě cestují po světě, hrají na ulici a jsou fakt dobří,“ prozrazuje Roman Ciler. Kdo vystoupí v trutnovské restauraci, o tom rozhoduje jejich „promotérka“. Tou je operní i metalová zpěvačka a zástupkyně ředitelky úpické Zušky Iveta Aman. „Známe se, chodí k nám, tak jsme se domluvili. Ona má kontakty a všechno ví. My se pak nemusíme o nic starat,“ cení si spolupráce Marek Ciler.

Hudební program již v červnu zahájilo seskupení sedmi saxofonistů a trumpetistů, kteří se vydali se svými nástroji i mezi hosty a navodili příjemnou atmosféru. Večerům s kapelami by měly patřit soboty, přesný line-up zatím není znám. „Je ale super, že Trutnováci na nás mají hezkou vazbu. Dáme vědět týden dopředu, že se něco bude dít a hospoda se naplní, aniž bychom akci museli dělat větší reklamu,“ pochvaluje si Marek Ciler. Plánují se také různé tematické večery. „Nápadů máme více, ale někdy narážíme na to, že jsme v centru,“ pokrčí rameny jeho otec.

Nicméně sami už při přebírání podniku si nastavili trošku jiná pravidla a omezili provozní dobu. Dříve v „Irský“ bývalo zvykem, že se tady klidně pařilo i do šesti do rána. Noví majitelé ale vzali na zřetel, že se nad restaurací rozkládá čtyřhvězdičkový hotel, a tak kvůli hostům i lidem z okolí zavíračku posunuli už na půl jednou. Co se jinak týká hotelu Nelly Kelly´s, ten nabízí 25 lůžek v deseti moderních pokojích. Původní irští majitelé je vymysleli velmi nadčasově, navíc z nich prý srší pozitivní energie. V hotelu jsou posilovna i sauna a venku zahrada s dětským hřištěm. „Na Bookingu máme známku hodnocení přes devět. V roce 2017 získal hotel ocenění a my jsme si slíbili, že to budeme držet a spíš se blížit k desítce. Kvalita je pro nás velmi důležitá,“ podotkne Roman Ciler. Za zmínku stojí určitě pestré a vydatné snídaně. Nejčastěji je ubytovávána korporátní klientela, přičemž hotel byl prakticky neustále obsazený. A teď už se zase rozjíždí.

Jako všichni z pohostinské branže i Cilerovi mají za sebou díky koronavirové pandemii pár krušných měsíců. „Tímto bych chtěl poděkovat lidem, že nás nenechali úplně na holičkách. Kupovali vouchery, objednávali si obědy přes rozvoz. Když povolili čepovat pivo přes okýnko, nejdřív si nosili petky, pak postávali s kelímky na chodníku. Byť jich bylo pár, byli jsme za ně rádi, protože jsme jako furt žili. Měli jsme proč ráno vstát a jít sem,“ vypravuje Roman Ciler. V restauraci se scházeli každý den, ale zůstali na to jako rodina sami. Nejistá situace způsobila, že někteří zaměstnanci potřebovali peníze a odešli. „Já jim to nemám za zlé, nikdo jsme nevěděli. Byla to zvláštní doba, ale na druhou stranu nám ukázala i charaktery některých lidí,“ konstatuje šéf. Personál Nelly Kelly´s tvoří 24 osob - čtrnáct v restauraci a deset na hotelu.

Zpět do starých kolejí se ale restaurační byznys podle vedení podniku stále nevrátil. „Z ekonomického hlediska je teď každý den nevyzpytatelný,“ vysvětluje Roman Ciler, že pokaždé přijde jiná skvadra lidí, která pije jiné věci a jí jiné věci. Není se čeho chytit. „Dřív jsme věděli, že pondělky jsou slabší, úterky takové, středy výborné, pátky jsou top. Teď je to opravdu nevyzpytatelné,“ tvrdí. Podle syna Marka se i trošku obměnila klientela Nelly Kelly´s, což potvrzují čísla z výčepu. Dříve se tady pil hodně Kozel, nyní je na prvním místě Plzeň. „Je vidět, že kdo tomu rozumí a má to rád, tak ocení kvalitu. Byť tady s tím máme trápení, protože ten sklep je zastaralý. Všechno se ale snažíme dělat srdcem a aby to bylo perfektní,“ uzavírá Roman Ciler.

Palackého 81, 541 01 Trutnov
Tel. hotel: 605 799 999
Tel. restaurace-bar: 773 071 402
E-mail: info@nellykellys.com
www.nellykellys.com