Středa

30. září 2020

Nyní

11°

Zítra

13°

Svátek má

Kuchařky. Hrdinky, které vaří (nejen) pro armádu

16. 4. 2020

page.Name
Ženy, které setrvaly v práci, přestože školáci kvůli epidemii koronaviru zůstali doma. Kuchařky ze dvou trutnovských základních škol - Mládežnická a Komenského. Vaří nejen pro klienty domů s pečovatelskou službou, ale také pro děti hasičů, policistů či zdravotníků, které dál chodily do školy. A zejména pro vojáky Armády České republiky, kteří pomáhají s hlídáním česko-polských státních hranic a dočasně bydlí právě na Mládežce.
Právě starost o armádu se stala pro trutnovské kuchařky novým a přitom prestižním úkolem. Neděláme pro ně jen obědy, jako pro žáky nebo seniory. Připravujeme jim snídaně, obědy, i večeře, sedm dní v týdnu, prostě nepřetržitý provoz, vysvětlila Lenka Dvořáková, vedoucí školní jídelny na Mládežnické.

První vojáci vyžadovali snídani před šestou hodinou, aby se stihli včas vypravit na službu. Jiní se ke stolu dostali až kolem osmé. Mezitím už se musely uvařit obědy pro pečovatelskou službu, pak dorazili k obědu vojáci a ještě na šestou večer se pro ně chystala večeře.

Neobvyklá a náročná změna ze školní kuchyně na hotelovou" se neobešla bez komplikací. Kuchařky na Mládežnické totiž začaly kosit nemoci. A tak se do práce solidárně přihlásily kuchařky ze školy Komenského. Domluvili se na tom ředitelé obou škol. My se pak dohodli, naše kolektivy rozdělíme na půl, a že budeme sloužit krátký a dlouhý týden. Tedy dva dny v práci, dva dny volno, a pak tři dny v práci, tři dny volno. Ve fabrikách je to asi běžný režim, ale pro nás je to nezvyklé, řekla Dvořáková.

Sázka na spolupráci dvou kuchařských part nakonec vyšla na jedničku. Musím ocenit, že kolegyně z Komenského jsou úžasné. Parádně se zapojily, pracují, jako kdyby byly ve své kuchyni, prostě žádné překážky nebo problémy, potvrdila Dvořáková.

Ve školní jídelně na Mládežnické se běžně vaří zhruba 650 obědů ve třech druzích. Jenže sestavit vhodný jídelníček pro zhruba 40 vojáků, to byla tak trochu věda. Vyžadují rautové snídaně s hodně pestrým výběrem. Obědy si vybírají z naší nabídky, ale chtějí hodně zeleniny, prostě zdravější věci. Například první skupina vojáků vyžadovala jogurty, vločky, hodně ovoce a vajec. Včera přijela druhá parta, a ta nesmočila v jogurtu ani lžičku, vločky si z nich taky nikdo nevzal, ale snědli zas všechno ostatní, uvedla na konci března vedoucí jídelny.

A jak se kuchařkám vaří v rouškách? Šíleně. Je v nich nedýchatelno, ještě k tomu teplo a páry v kuchyni. Při každém ochutnávání si je ale musíme sundávat, dodala Lenka Dvořáková.

čtěte také:


Pavel Cajthaml
pavel@trutnovinky.cz
Foto: Miloš Šálek