Rozvoz obědů nás zachránil od propouštění, tvrdí Aleš Kratochvíl
5. 5. 2020

Když se v pátek 13. března ráno vzbudil a zjistil, že kvůli nařízení vlády nemůže otevřít obě svoje restaurace, musel vymyslet, jak z nepříjemné situace ven. „Byl to šok zavřít ze dne na den. Nikdo z naší generace nic takového nezažil,“ řekl šéf dvou trutnovských podniků Aleš Kratochvíl. Patnáct let provozuje Restauraci U Draka a poslední tři roky se věnuje i hospodskému byznysu Na Pražské.
Oproti jiným zdejším restauracím má v nelehké době jednu výhodu. Patnáct let zaběhlý rozvoz obědů, který mohl i při nouzovém stavu pokračovat. „Zachránilo nás to od toho, abychom nepřestali úplně fungovat a nemuseli třeba začít propouštět,“ řekl. V obou zařízeních dává celkem práci deseti zaměstnancům. „Na Pražské jsem musel část lidí nechat doma, někdo šel na ošetřování, ale U Draka se povedlo, že tam děláme všichni,“ poukázal.
Dva kuchaři, dvě pomocné síly plus jeho rodina se starají o to, aby lidé měli stále co jíst i v době, kdy jsou restaurace zavřené. „Počet obědů je ale přibližně stejný jako za normální situace,“ popsal Kratochvíl. První navařená várka odjíždí kolem osmé hodiny a druhá po půl deváté. Jídlo se rozváží po Trutnově a okolí, třeba do Žacléře, Bernartic, Svobody, Mladých Buků… Od pondělí do pátku si zákazníci vybírají ze šesti jídel. „Máme jídelní lístky, které vždy v pondělí a úterý rozneseme s nabídkou na další týden, a lidé si v nich zakroužkují, co si chtějí objednat,“ vysvětlil.
Někteří majitelé restaurací se v době koronavirové soustředili na prodej obědů přes výdejové okénko. „My jsme o tom neuvažovali, protože máme dostatek rozvozového menu a neměli bychom to čas připravit. Samozřejmě situace by byla jiná, kdybychom ta jídla nerozváželi. Člověk by musel hledat jinou alternativu,“ vykládá Aleš Kratochvíl. Jako většina provozovatelů využil nucenou pauzu ke generálnímu úklidu hospod. „Ale stejně až budeme otvírat, tak se vše bude muset udělat znovu, protože výpadek je opravdu dlouhý,“ naznačil.
Podle vládního nařízení by se měly restaurace se zahrádkou a výdejním okénkem otevřít 11. května, ostatní (vnitřní prostory) 25. května. Jak ale jejich provoz bude vypadat, toť otázka. „Zatím nikdo nic neupřesnil. Třeba pro kolik lidí, jestli budou muset sedět v nějakých předepsaných vzdálenostech u stolů, což je mimochodem další problém. Museli bychom zvážit, jestli by se vůbec vyplatilo otevřít. Náklady jsou totiž velké,“ dodal Aleš Kratochvíl. S kýmkoliv ze svých stálých hostů se však vidí, tak od nich slyší: „Ať už se konečně otevře!“
Žádné cestování, žádní hosté
Nucený půst bolestivě zasáhl nejen gastronomii, ale i ubytovací byznys. Kdo podniká v obojím, zažil tak v březnu nechtěnou akci dva v jednom. „Žádní strávníci, žádní turisté, žádné tržby. Jedním vládním rozhodnutím jsme přišli o všechny příjmy,“ řekla Martina Klepeštová, manažerka Penzionu Pohoda, jehož součástí je i restaurace, bar a kiosek.
Vše bylo náhle zavřené. Pohoda si v krizi chtěla vypomáhat rozvozem jídel a prodejem přes okénko, ale brzy se ukázalo, že se to nevyplatí. Pustily se do toho skoro všechny hospody a restaurace. Češi navíc nejsou zvyklí objednávat, ale spíš shánět jídlo na poslední chvíli. „Nemělo smysl nachystat padesát porcí, a čekat, jestli jich prodáme aspoň deset. Jediné, co připravujeme, je sobotní sushi na objednávku. O to je zájem pořád,“ prohlásila manažerka.
V půlce dubna sice vláda dovolila ubytovávat lidi, cestující po republice za prací, ale žádný velký byznys to pro penzion nebyl. „Šest ubytovaných, totální bída. Firmy standardně nepracují, takže se nedalo čekat, že budou vůbec nějaká místa poptávat,“ shrnula Klepeštová. Přestože od půlky března neměl Penzion Pohoda žádné příjmy, propustit někoho z deseti zaměstnanců nechtěl. Věřili, že se vše brzy vrátí k normálu. „Třeba lidé podpoří domácí turistický ruch, objeví krásy České republiky a tím pomůžou i zdejším hotelům a penzionům. Jsme v tom optimisté, jsme přece Pohoda!“ dodala s úsměvem Martina Klepeštová.
Zájem o pivo domů je velký
Jak ale bude české pohostinství v nejbližších týdnech vypadat? Mezi podnikateli v oboru panuje velká nejistota. Pandemie jim zasadila nečekaný a tvrdý direkt. Zůstali bez příjmů, přitom dál museli platit nájmy, odvody a mzdy. Mnozí se finančně vyčerpali. „Byl to náraz do zdi. Na jedné straně museli pořád sypat, ale na druhé jim nic nepřitékalo,“ upozornil Ruda Korbelář z Velkoobchodu a maloobchodu Mečíř.
Právě u něj většina trutnovských restaurací dlouhé roky nakupovala gastrosortiment, lihoviny nebo tabákové výrobky. I on zásadně pocítil, když se vše v půlce března zastavilo. Hospody náhle osiřely a přestaly nakupovat. „Od počátku fungujeme nejen pro obchodníky, ale i pro koncového zákazníka a celý sortiment také po Trutnově rozvážíme, což nám v této době pomohlo udržet provoz,“ řekl.
Když totiž lidé pochopili, že restaurace budou zavřené dlouho, začali si kupovat ještě více lahvové a hlavně sudové pivo domů. Rozmohlo se kupování menších sudů o objemu do třiceti litrů. Výčepní zařízení s chlazením se dá např. na víkend pronajmout, ale v mnoha domácnostech se stalo již běžným domácím spotřebičem, podobně jako kávovar. „Zájem o pivo domů je nyní tak velký, až se to dostalo do fáze, kdy některé pivovary už nemají do čeho stáčet, neboť hlavně na víkendy je nedostatek těchto menších sudů. Toto je problém v celé republice,“ řekl Ruda Korbelář.
Ovšem celý gastronomický provoz není a nemůže být jen o pivu. Stejně jako hospodští doufá, že se vládní opatření velmi brzy uvolní, restaurace otevřou a lidé se do nich vrátí. Obchodování v tomto oboru ale už stejné nebude, alespoň ne teď na začátku. Ekonomicky vyčerpaní hospodští budou stále myslet na to, že se může situace znovu zhoršit a stát ze dne na den hospody opět zavře. „Neboť tento byznys spolu s cestováním je pak první, který vláda zavře a poslední který bude moci otevřít,“ dodal Ruda Korbelář.
Michal Bogáň, Pavel Cajthaml
redakce@trutnovinky.cz
Foto: Miloš Šálek