Úterý

22. září 2020

Nyní

12°

Zítra

19°

Svátek má

Zvýšit ceny v krizi by se mi příčilo, prohlásil řezník Hampl

10. 5. 2020

page.Name
Nouzový stav a omezení vyhlášené kvůli boji proti koronaviru zasáhl i zdánlivě nedotknutelnou profesi - řezník. Zavřené hospody a školní jídelny v půlce března přestaly odebírat maso. Tržby rázem spadly zhruba o třetinu.

„Lidé si sice vařili doma, ale ne každý chodil nakupovat k nám. Někteří se vydali za nákupy do velkých marketů,“ upozornil Verner Hampl z Řeznictví Hampl, které má kromě jatek, bourárny a výrobny také dvě prodejny v centru Trutnova.

V regionu patří dlouhé roky mezi klíčové dodavatele masa. Teď ale poznal, že ve společnosti po letech blahobytu nastala změna. Nejmarkantnější to je v hovězím mase. Dřív jsme zabíjeli dvanáct býků týdně, teď čtyři až pět. Nejsme ani na půlce,“ řekl.

Podobně se situace změnila i ve vepřovém. Místo 120 prasat jich nyní u Hampla zabíjejí zhruba 80. Pro řezníka to kritická situace není. Pro zemědělská družstva už ano. „Když jim zvířata zůstanou, musí je dál krmit. Když to potrvá delší dobu, některá menší družstva se dostanou do potíží,“ odhadl.

Méně práce a nižší tržby ale neznamenaly, že by musel řezník Hampl sáhnout k razantním opatřením. Žádné propouštění se nekonalo. Dokonce ani nezvýšil ceny, neměl k tomu důvod. „Proč bych měl v tak kritické chvíli zdražovat a snažit se na tom vydělat? Něco takového se mi příčí,“ prohlásil Hampl.

Věří naopak, že situace kolem koronavirové nákazy uklidní a vše se brzy vrátí k normálu. „Lidé budou možná trochu opatrnější, možná už začali víc přemýšlet a budou i trochu šetřit. Za krizi v našem oboru bych to ale neoznačil,“ dodal Verner Hampl.

čtěte také:

 

Pavel Cajthaml
pavel@trutnovinky.cz
Foto: Miloš Šálek