Pondělí

29. listopadu 2021

Nyní

-1°

Zítra

Svátek má

Restaurace kontrolují bezinfekčnost. Pro zákazníky je to ale další bariéra

3. 11. 2021

page.Name
Nutnost, která hospodským přidala práci navíc, a zároveň odradila velkou skupinu hostů. Tak hodnotí Trutnované povinnost restaurací kontrolovat u zákazníků doklad o bezinfekčnosti. Přísnější opatření zavedla vláda v pondělí v reakci na rostoucí počet prokázaných případů onemocnění covid-19.

Pracovníci restaurací musí nově kontrolovat potvrzení hostů o testech nebo očkování. Většina námi oslovených provozoven se snaží nařízení dodržovat, jejich zákazníci s kontrolami problém nemají. „Ptáme se, kontrolujeme, zodpovědnost hostů je obrovská. Mávají potvrzením ještě dřív, než do restaurace přijdou,“ říká Mirek Svačina z Restaurace Rozmarýnek Pod Lékárnou. Zákazníkům, kteří potvrzení nemají, nabízí možnost absolvovat samotest. „Mají možnost si ho přímo u nás udělat, rádi je pak obsloužíme.“

Princip kontrol je ve většině restaurací podobný. Těsně před objednávkou žádá personál hosty o doklad o bezinfekčnosti. Teprve po kontrole přijmou číšníci objednávku. „Kontroly u nás probíhají standardně. Hosté se musí potvrzením prokázat, ale ne protože chceme, ale protože musíme. Je to nešťastná situace,“ konstatuje Zoran Bilić z Alvazo grill & restaurant.

Řada hospod umístila nové podmínky pro konzumaci v podniku na vstupní dveře. „Nalepili jsme papír s informacemi na tři místa, například u vchodu. Takže lidé o tom vědí, jsou v pohodě, ukazují potvrzení sami od sebe, někteří si donesli samotesty,“ tvrdí Milan Haupt z Pivnice Kotva.

V samotných kontrolách nevidí zásadní problém ani Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací. „Probíhají i v jiných zemích. Není to nic nového. To, že host předloží potvrzení o bezinfekčnosti, funguje už od května například v ubytovacích službách i u nás,“ upozornil dnes ve vysílání zpravodajské ČT24. Hosté restaurací měli i dosud povinnost mít u sebe potvrzení o bezinfekčnosti.



Závažnějším problémem je to, že nové nařízení zákazníky odrazuje. Od počátku týdne způsobila další bariéra pokles návštěvnosti restaurací a pokles tržeb, odhadem zhruba o třetinu. „Kolem nás je spousta firem a kanceláří, takže na oběd k nám lidé ještě přijdou, ve zbytku dne je to špatné. Za pondělí a úterý jsme udělali jen čtyři večeře. Seděli jsme v hospodě úplně sami. To se nám od jara nestalo,“ zdůrazňuje Mirek Svačina z Restaurace Rozmarýnek Pod Lékárnou.

Pro restaurace přitom mělo nastat jedno z lepších období. Zejména svatomartinské oslavy a vánoční večírky měly aspoň trochu zmírnit špatnou ekonomickou situaci, která v gastroprovozech nastala poté, co byly kvůli  pandemii covidu dlouhodobě uzavřené. „Zákazníků ubývá, je to znát hned od pondělí. Myslím, že to bude znát i v dalších dnech. Už jsme zaregistrovali pár zrušení rezervací,“ přiznává Zoran Bilić z Alvazo grill & restaurant.

Do hospod navíc přestávají chodit stálí zákazníci. „Osobně mi někteří řekli, že za takových podmínek chodit nebudou. Jsou to většinou lidé, co k nám chodí pravidelně, po minulém lockdownu nám pomohli a my je nyní buzerujeme. To nařízení mezi námi a lidmi vytvořilo příkop. Je to divná situace, štve mě to,“ uvádí Milan Haupt z Pivnice Kotva.

Opatření v restauracích a hospodách mohou podle vlády zmírnit šíření covidu-19 a zabránit hrozbě dalšího lockdownu. „Když už mě donutili se očkovat, tak proč bych měl zavírat hospodu? Zavřel bych jedině v případě, kdyby současně zavřeli i markety,“ dodává Milan Haupt.

Pavel Cajthaml
pavel@trutnovinky.cz
Foto: Michal Bogáň