V trutnovských ulicích přibyly nádoby na třídění olejů a tuků
24. 12. 2021

Máte fritézu plnou oleje a nevíte, jak s ním naložit? Zbyl vám ve sklenici olej z nakládaných sýrů a teď nevíte, co s ním? Rozhodně jej nelijte do dřezu nebo do záchodové mísy. V Trutnově k jejich likvidaci nově slouží 10 červených odpadových nádob.
Nádoby na použité kuchyňské oleje se nacházejí na těchto místech:
- Sídliště Zelená Louka – ul. U Hřiště a ul. Tovární
- Šestidomí - ul. Strojnická
- Červený kopec - ul. Hüttlova
- náměstí Hraničářů
- Družba - ul. Prokopa Holého
- Lomní - u restaurace Na Vidličce
- Kryblice - ul. M. Gorkého u samoobsluhy a ul. Kryblická
- Poříčí - ul. Sportovní
„Stále se snažíme zjednodušit našim občanům třídění odpadu na jednotlivé suroviny, protože čím méně toho skončí na skládce v Bohuslavicích, tím lépe pro životní prostředí i jejich peněženky,“ vysvětluje trutnovský místostarosta Tomáš Hendrych a upozorňuje tak na novinky v legislativě, kdy nový zákon zavedl postupné zvyšování poplatku za ukládání využitelných a recyklovatelných odpadů na skládky, a to ze současných 800 Kč za tunu uloženého komunálního odpadu na 1 000 Kč v roce 2023, v roce 2025 na 1 500 Kč až na 1 850 Kč v roce 2029.
Do kontejneru patří všechny jedlé oleje a tuky z kuchyní. Naopak do nich nepatří motorové a další oleje, ty je možné odvézt na sběrný dvůr. Je také důležité olej správně do kontejneru vhodit.
„Je to velmi snadné, stačí je vložit v uzavřených plastových obalech, například PET lahvích. Prosíme občany, aby do nádob nevkládali odpady ve skleněných obalech, kde hrozí nebezpečí poškození při manipulaci,“ říká Vendula Kasperov, vedoucí Odboru životního prostředí MěÚ Trutnov. „Tříděním kuchyňských olejů lidé šetří také kanalizační potrubí. Většina lidí totiž likviduje oleje a tuky tím, že je nalije do dřezu nebo do WC, kde se tuk následně usazuje na stěnách potrubí, a tím ho zneprůchodňuje,“ dodává.
Rozmístění kontejnerů na separovaný odpad lze nalézt v mapě odpadového hospodářství na mapy.trutnov.cz.
(bog, tz-mde)
redakce@trutnovinky.cz
Foto, video: Dušan Mihalečko