Jiné místo pro food piknik? Ne! Nábřeží se nám líbí, řekl pořadatel
10. 8. 2021
Z redakce Trutnovinek jsme se spojili s organizátorem pikniku Michalem Novákem z hradeckého Bar and cocktail cateringu, aby nám objasnil, proč druhý rok po sobě zvolil pro gurmánský festival místo na cyklostezce u řeky rozkládající se od obchodní akademie ke kinu.
„To je taková naše hlavní myšlenka festivalu. Vybíráme místa, kde je to úzké a lidé jsou v uvozovkách nahňácaní na sobě. Inspirovali jsme ve Středomoří, kde se s takovýmito akcemi setkáváte běžně, a proto jsme si řekli, že to začneme dělat i tady,“ vysvětlil pořadatel. „Zároveň se snažíme vždy vybrat místo, které je netradiční a kde se nic neděje. V Trutnově se všechny akce konají buď na náměstí, nebo na Bojišti. Nám se tahle ulička na nábřeží hodně líbí, navíc je u řeky a my se vždycky snažíme festival umístit někam, kde je kousek přírody, do parčíku, na nějakou kolonádu, promenádu,“ doplnil.
I když města tlačí organizátory do pořádání akcí na náměstí či jiných otevřených prostranstvích, oni se takovým místům vyhýbají. „Líbí se nám, když lidé procházejí kolem sebe. Je větší šance, že potkáte vaše známé a dáte se do řeči, než když bude festival rozprostřený na větším prostoru. Chápeme, že někteří lidé tuto myšlenku nepochopí, ale počítáme s tím, že se nezavděčíme všem,“ uvedl Novák. Na druhou stranu do příštího roku určitě podumá nad tím, jak na nábřeží dostat ještě víc míst k sezení.
Na otázku, zda ve výběru místa nesehrála svou roli i finanční stránka věci, odpověděl, že ne. Naopak. „Myslím, že na nábřeží je to ještě dražší než na Bojišti, protože tady na tom místě není vůbec nic a my sem musíme všechno dotáhnout – vodu, elektřinu, záchody…,“ řekl šéf pikniku.
FOTO: Uličku plnou gurmánských pochoutek vzali lidé útokem |
S průběhem druhého ročníku byl spokojený. Radost měl hlavně z toho, že vyšlo počasí, protože dny předtím to nebyla žádná sláva. O žaludky návštěvníků se postaralo sedmadvacet prodejců. „Jeden stánek s trhaným masem nepřijel, protože ráno zůstal viset v Hradci kvůli poruše motoru,“ přiblížil Michal Novák.
Nejvíc na odbyt šly tradičně burgery, což je taková festivalová klasika. „Zatím ještě nemám zpětnou vazbu od prodejců, kolik toho prodali. Ale takoví největší tahouni, jako Mácova Kára nebo Brouk na talíři, měli vyprodáno a většinou na akce vozí kolem 250 porcí,“ prozradil Novák. „A třeba, když jsem se bavil s klukama z Irský, tak byli taky spokojení, že prodali hodně porcí. I holky z rolované zmrzliny měly frmol, že se snad za celý den nezastavily,“ dodal. Podle Nováka neměl festival slabší stánek a všichni prodávali. Stejně jako loni se první vyprodaly langoše s trhaným masem. Už ve dvě hodiny.
Organizátoři z Bar and cocktail cateringu dělají food festivaly i v dalších městech, Trutnov byl letošní předposlední zastávkou. Tou poslední bude Jaroměř, kde se gurmánská akce uskuteční 28. října. Do Trutnova se plánují vrátit v zimě na gurmánský G ples. „Už to máme rozplánované, počítáme s tím, tak snad to půjde zorganizovat,“ uzavřel Michal Novák.
Michal Bogáň
michal@trutnovinky.cz
Foto: Jan Bartoš