Nově otevřená Pizzeria Kuželna nabídne i degustace vín a ubytování
17. 2. 2021
Komerční sdělení
Bývalý vrchní z Hotelu Adam a provozovatel klubu Ponorka podniká v oboru s nejznámějším italským jídlem již dvanáct let. Daří se mu. I v rámci možností současné doby, kdy restauratéři kvůli pandemickým opatřením balancují nad propastí. „Zaznamenali jsme pokles tržeb, ale byl mírný. Na situaci jsme zareagovali změnou režimu. Prodej na místech nám klesnul, a tak jsme se museli soustředit na rozvozy. To je ale mechanismus, který děláme dlouhodobě a umíme ho,“ říká. V našem regionu je to navíc relativně jednoduché ve srovnání s Prahou nebo Hradcem, kde si doručovatelé pizzy připadají jako v džungli.
O vybudování nového podniku uvažoval ale dávno předtím, než naše životy zkřížila korona. Ze dvou primárních důvodů. Ten jeden byl, že chtěl vlastnit něco svého a nebýt závislý na marketech a jejich otevíracích dobách a různých nařízeních. „Samozřejmě velké plus tam máte přísun zákazníků, ale na druhou stranu děláme něco, co frčí v době, kdy lidé mají volno, a tak mě už z principu štvalo, že nemůžeme prodávat například o svátcích. Těch drobností bylo ale vícero,“ vykládá, proč se přikláněl k myšlence vlastní provozovny.
Druhým hlavním důvodem, protože pizzerie má spojené s vínem, bylo vytvořit si korektnější prostor k jeho prodeji. Ale nemyslí tím prodej, že člověk vezmu flašku a jde pryč. Dnes je mezi lidmi velký zájem o řízené degustace, které chce ve své kuželně provozovat. „Postavili jsme zde téměř ideální prostor. Pro zákazníky to bude super, že uslyší informace přímo od vinařů, se kterými spolupracujeme,“ tvrdí David Suk.
Právě pár dní poté, kdy se v roce 2016 vrátil z Moravy, vstoupil poprvé do velmi letitého „chrámu“ trutnovských kuželkářů, kteří se zrovna stěhovali do Poříčí, a při pohledu na dlouhý hrací tunel mu v hlavě vyskočil nápad na imitaci sklípku. V létě 2017 chátrající budovu odkoupil od města, ale rekonstrukce začala až na jaře 2019 a dle zcela jiného projektu, než měl původně vymyšlený. Z podnikatelského záměru totiž přijal nabídku lékárny, která je přistavěná v zadní části a platí mu nájem. A nakonec do plánů zařadil, jak sám s úsměvem říká, i takovou drobnost jako druhé patro, kde vzniknul penzion. „Jednalo se o tak rozsáhlou rekonstrukci, že z původní stavby tady toho moc nezůstalo,“ přiznává.
Penzion má sedm dvoulůžkových pokojů s možností přistýlky, přičemž dva pokoje propojuje chodba s kuchyňkou a lze si vše pronajmout jako apartmán se dvěma pokoji.
To nejdůležitější se ale nachází v přízemí. Hlavním vchodem z parkoviště (pro 10 aut) totiž vstoupíte do regulérní restaurace s kuchyňskou a zákaznickou částí, které odděluje dlouhý pult a bar zároveň. „Byl to opravdu takový můj sen mít provozovnu, kde budeme mít klasickou zděnou pec,“ upozorňuje David Suk na chloubu kuchyně. Má s ní velké plány, se kterými mu bude pomáhat známý šéfkuchař a trutnovský rodák Tomáš Levý, jenž strávil roky v těch nejlepších restauracích, které u nás najdete.
Ke stávajícímu sortimentu pizzerie přibydou různé odnože a jednou z nich mají být právě produkty z kamenné pece. „Chceme tady aplikovat, jak kuchaři říkají, takové ty signifikantní produkty, vytvořit něco svého, něco originálního,“ hlásí majitel Pizza Express. Zaměřit se chtějí na kváskové pečivo, jehož kvalita je úplně někde jinde. „Plánujeme i noční provoz,“ poukazuje s tím, že pečivo bude i na snídaně pro ubytované hosty. Naopak tady nečekejte žádnou jídelní klasiku, které je v Trutnově dost.
Z restaurace lze projít do vinotéky, která je vlastně multifunkční místností, přístupnou podle situace zákazníkům v pizzerii, lidem z pokojů, bude sloužit k maloobchodnímu prodeji vína nebo degustacím, ale uspořádat si tam můžete různé soukromé akce a večírky. Co se týká vína, tak zajímavostí Pizza Express – kuželna je, že stáčené víno bere ze sklepa pod pizzerií, kde se celý rok teplota drží na deseti stupních, takže i v létě si domů odnesete orosenou lahev.
„Vzhledem k tomu, že v tomto oboru dělám celý život, tak vždycky mě lákalo a dávalo mi smysl vybudovat něco takového,“ tvrdí spokojeně David Suk. Ale to prý není všechno. Nechce si však vystřílet všechny náboje hned na začátku. A přestože původně plánoval otevřít už loni v září, je momentálně docela rád, že nová pizzerie nemusela okamžitě skočit do ostrého provozu. „Ještě nám chybí dodělat pár věcí,“ považuje současný stav za optimální. Například probíhá doladění nového zákaznického systému, který má přinést větší komfort. Objednáte si o pizzu a v mobilu budete třeba sledovat, jak se k vám auto blíží.
Změnou také bude, že veškeré rozvozy se budou řídit už jen z provozovny Kuželna. Místa v Albertu a Kauflandu, který je aktuálně zavřený kvůli rekonstrukci do 14. července, budou fungovat pouze pro osobní odběr. Kuželna je otevřena každý den od 10 do 22 hodin, v pátek a sobotu až do půlnoci. Nyní pizzerie stále funguje formou výdejového okénka, lidé po deváté večer nesmějí dovnitř. „Osobně se domnívám, že restaurace není šance regulérně otevřít bez nějakého omezení počtu lidí a nebude to určitě dřív než na konci března. A to je podle mě ještě hodně optimistický odhad,“ říká na závěr David Suk.
Pizzerie Kuželna
Dolní Předměstí 96, 541 01 Trutnov
tel. na rozvoz zdarma: 725 432 465
e-mail: pizzatrutnov@seznam.cz
www.pizza-trutnov.cz