Neděle

19. září 2021

Nyní

Zítra

10°

Svátek má

Pondělky na Dvoračce zůstanou pivní

15. 9. 2021 Komerční sdělení

Pondělky na Dvoračce zůstanou pivní 7 snímků
Jdeme na Dvoračku! Věta, která řadě Trutnováků chyběla, se už ve městě znovu pomalu vrací do zdejšího hospodského dialektu. Oblíbená restaurace se po pár letech strádání probouzí zpět k životu. Díky novému majiteli Leoši Svobodovi a jeho manželce Janě si hosté již přes léto mohli zajít sednout na zahrádku na pivko a něco lehkého k zakousnutí. Na podzim se pak chystá otevření zrekonstruované restaurace, která se chce vymykat ze standardu, než na jaký jsou lidé zvyklí.

Leoš Svoboda není v gastronomické branži žádným nováčkem. Ba naopak! V prostředí restaurací se pohybuje třicet roků a sám již minimálně deset podniků otevíral. Mezi nimi například i jeden luxusní v Liberci, který patřil do TOP 100 restaurací v republice. „Myslím, že zkušenosti mám veliké, ale měl jsem toho fakt moc a čeho je moc, toho je příliš,“ usmál se muž, který si vzal za manželku ženu z Trutnova a tím získal vztah i ke Dvoračce.

Aktuálně ze Dvoračky

Restaurace bude nyní otevřená cca 14 dní při hezkém počasí. Poté začne její přestavba. Znovuotevření je plánované na začátek listopadu.

Chodil tam s dětmi, ale jednou šel takhle okolo a bylo zavřeno. „Hned jsem se po tom začal pídit, protože to mís to mi přijde úžasné, není to tak daleko od centra a zároveň na vás už dýchá příroda,“ poukázal na lokaci, kterou obyvatelé Trutnova rádi využívají ke svým výletům. Zjistil, že objekt pronajímá město, a se svou ženou se dvakrát přihlásili do výběrka. Proč dvakrát? Když uspěli poprvé, přišel covid, a tak obezřetně zařadili zpátečku. Napodruhé už je ale nic nezastavilo a na konci června částečně zahájili provoz tím, že rozšířili a otevřeli terasu.

Přibude krámek s pochutinami

První krok k návratu Dvoračky na scénu byl udě lán, ovšem oba „zachránci“ vědí, že jich mají před sebou ještě několik. Potřebují ujít pořádný kus cesty a hlavně z ní nesejít. „I proto jsme měli podmínku, že Dvoračku chceme do pronájmu na deset let a ne na pět, jak původně zamýšlelo město,“ uvedla Jana Svobodová.

Poměrně dost věcí se musí změnit. „Když jsme do toho hrábli, tak jsme zjistili, že je to tady jeden velký problém. Například elektřina je v katastrofálním stavu a nové technologie by neutáhla. Musíme udělat i nový projekt na plyn,“ konstatovala.

Během září a října se proto bude dělat kompletní přestavba objektu. Interiér by se však neměl výrazně lišit od původního dřevěného vzhledu a měl by zůstat v podobném duchu. Zachován bude jak zadní salónek, tak horní patro nad krbem, které plánují, že by mohlo sloužit pro firemní akce.


Trampolína je pro návštěvníky restaurace zdarma. Puštěná je pouze v době provozu.

Nicméně jedna část na Dvoračce dozná výrazné úpravy. Velkou novinkou bude, že součástí restaurace se stane malý krámek s pochutinami. „Vždycky jsem chtěl propojit restauraci a prodejnu, poprvé mě to napadlo asi před deseti lety. Člověk si dal dobré jídlo a pak si ty suroviny šel ještě koupit do krámku,“ poznamenal Leoš Svoboda, který se rozhodl restaurační byznys provázat s konceptem pekáren Náš chléb. „Za kvalitním pečivem lidem nevadí jet ani přes celé město a my k němu chceme nabízet i výborný špek, prosciutto, jamón a další kvalitní uzeniny, sýry, olivy a jiné pochoutky,“ upozornil.

Do budoucna, až se restaurace zaběhne a byla by na to kapacita, by si k tomu chtěli postavit i udírnu a vyrábět vlastní produkty. Na obchůdek narazíte hned při vstupu do restaurace, kde vznikne místo toalet po levé straně. Jeho výhodou bude, že v dnešní době bude fungovat bez jakéhokoliv omezení a budete si sem moci přijet na nákup kdykoliv. Navíc nakoupit půjde i tzv. take away, přes internet si uděláte objednávku a pak si ji vyzvednete.

Pivo Dvoračka a speciály od Budvaru

Zmodernizování se dočká i bar, kde si na čepu vyberete z pěti piv. Noví nájemci Dvoračky se rozhodli jít neotřelou cestou ve zdejším regionu a vsadili na pivo z národního pivovaru Budvar. To má pověst, že je sladké a způsobuje bolehlav, jenomže tohle podle Svobody už dávno není pravda. Sládci vymysleli nové receptury a Budvar, který je národním pivovarem a exportuje do 80 zemí světa, se nyní dělá i hořký.

„Navíc bych chtěl zdůraznit, že my u nás chceme Budvar Kroužek, což je speciál, do kterého se přidávají živé kvasnice, které tam jakoby kroužkují, a pivo tím získává nezaměnitelnou chuť,“ přiblížil. A ještě dodal, že pivo je výjimečné i tím, že je k dostání pouze v desítkách hospod po republice a jen točené. V obchodě ho neseženete. Desítka, jedenáctka, Budvar 33, tmavý Budvar, vždy nějaký speciál…, ale dá se očekávat, že Dvoračka bude mít jiného favorita. Číslo 1 bude pivo Dvoračka. Co taky jiného, že? Tahle skvělá nefiltrovaná jedenáctka je svou hořkostí podobná plzeňskému Prazdroji.

Autorem receptury je Pavel Palouš, který je mistrem ve svém oboru. Za poslední dva roky je považován za jednoho z nejlepších českých sládků minipivovarů. „Jsem rád, že nové pivo si za tak krátkou dobu našlo v Trutnově už své příznivce,“ prohlásil Leoš Svoboda. „Tady se všude čepuje Krakonoš, takže na něj si můžete zajít kamkoliv. My ovšem nechceme být jako všichni ostatní, chceme být jiní,“ podal vzápětí vysvětlení, proč na čepu chybí zástupce místní značky. Podobné smýšlení má také při pohledu do kuchyně.

Klasická i trochu jiná kuchyně

Restaurace Dvoračka kromě tradičních akcí jako zabíjačky, čarodějnice, svatomartinské hody, které mají v gastronomickém kalendáři svoje místo, chce bourat mantinely i nezvyklými událostmi. S manželkou si umí představit, že pozvou i jiného šéfkuchaře a hosté ochutnají meníčko od špičky české gastronomie, což se v Trutnově prý zatím také často nedělo. A bude to s výkladem. Anebo přicestuje sládek, narazí sudy a poví něco o pivu. Plánují degustace vín, tematické večery a různé ochutnávky.

Jako základ však chtějí obnovit klasická obědová meníčka. Ta musí splňovat kritéria, že budou rychlá, poctivá, chutná a cenově dostupná. Naopak večer se kuchyně přepne do „honosnějšího“ režimu a servírovat se budou pokrmy, s nimiž si kuchaři na talíři vyhrají. „Nechci přímo hovořit o zážitkové kuchyni, ale třeba pstruh z Petříkovic nebo kus masa od nějakého místního farmáře určitě uspokojí chuťové buňky,“ naznačil Svoboda.

Výběr bude z osmi až deseti jídel maximálně, která se po měsíci změní. „Uvidíme, jak se to podaří rozjet, protože gastronomie se celkově mění, jak v ní chybějí lidé. Naštěstí my personál i šéfkuchaře máme, ale doba, že střídáte dvě party, už se podle mě nevrátí,“ nechal se slyšet tento muž. I z tohoto důvodu by chtěl vybudovat z Dvoračky rodinný podnik.

Dobrá zpráva pro štamgasty je například ta, že hodlá zachovat takzvané Pivní pondělí, na které si lidé zvykli. „Původně jsme chtěli mít zavřeno, protože v pondělí bývá všeobecně slabší kšeft v hospodách, takže ten nápad se mi líbí a snad lidi přitáhne. Pondělky zůstanou pivní,“ usmál se.

A kdy se Dvoračka otevře veřejnosti? „Mysleli jsme si, že to bude postupovat rychleji. Dodavatelé ale dnes nemají ani dost materiálu, aby vyrobili nerezový nábytek. Rádi bychom otevřeli na začátku listopadu a každopádně na svatomartinské huse si u nás už určitě pochutnáte,“ řekl na závěr. Je otázka, jak moc rekonstrukce zasáhne do aktuálního provozu, možná bude při ní otevřeno jen o víkendech.