Pondělí

14. října 2024

Nyní

Zítra

Svátek má

Vejmrda jako Lounge Bohemia. V Trutnově „kouzlil“ barman Pavel Tvaroh

6. 5. 2022

Vejmrda jako Lounge Bohemia. V Trutnově „kouzlil“ barman Pavel Tvaroh 80 snímků
Ještě v rámci zkušebního provozu zavítal na konci dubna do trutnovské restaurace Vejmrda koktejlový mág Pavel Tvaroh. Barman, který převádí alkohol do různých skupenství a v Londýně provozuje jeden z nejlépe hodnocených světových barů Lounge Bohemia, po boku šéfkuchaře Tomáše Levého a jeho týmu připravil několika vyvoleným hostům mimořádný degustační zážitek.

Pokud zrovna neplánujete navštívit jeho londýnský podnik, musíte mít velké štěstí, abyste na tajemně vyhlížejícího „černokněžníka“ někde narazili. Na ostrovech žije s rodinou už 25 let a do Česka se rodák z Meziboří vrací tak jednou za měsíc. „Ale neznamená to, že pokaždé dělám takovouhle degustaci,“ upozornil vousatý chlapík, který se i po Vejmrdě pohyboval v pro něj tak typickém klobouku řáholeckého stylu. A ještě doplnil, že více se objevuje na akcích, které nejsou přístupné veřejnosti.

Během dvou večerů v restauraci tvůrce originálních molekulárních drinků, o nichž sám tvrdí, že to nejsou ani tak koktejly jako spíš alkoholové jednohubky, podával speciální menu, které vytvořil společně s Tomášem Levým. „Je to tak, že nějaké drinky vymyslím já a on k tomu něco dodělá, nebo on vytvoří jídlo a já k tomu něco hodím,“ vysvětloval, že se nejednalo o jejich první společnou degustaci. Tu trutnovskou o sedmi jednohubkách a osmi dalších jídlech z kuchyně postavili na lokálních surovinách a inspirovali se jarem a lesem.

Na stylovém dřevěném tácku s wimbledonskou trávou Pavel Tvaroh servíroval hostům chody s názvy Louka, Jarní tání, Med, Žalud, Vejce, Houba a Les Řáholec a před každým vždy vysvětlil, o co jde a jak se má věc správně jíst. „Houbu použít jako lžíci, celou věc dát do pusy, vyndat lžíci, zavřít ústa, skousnout. Celé se vám to pak rozpadne a přemění na tekutinu,“ sdělil třeba při konzumaci kuličky vytvořené z houbového prachu s chutí vodky, čokoládové vodky, kakaového likéru a ještě pár dalších ingrediencí. Základem Louky byla například becherovka, Vejce vzniklo z vaječňáku, rumu a slaniny a Les Řáholec v sobě ukrýval tajemství griotky. Na včelí hnízdo z vaječných bílků, citronu, medoviny a medu umístil i jedlou včelku.

A v originálním gurmánském provedení za ním nezaostával ani kuchařský tým Vejmrdy, který potěšil chuťové buňky například tatarákem z lososovitého pstruha, kyselem s křepelčím vajíčkem, chlebem ve vajíčku se zelím a bůčkem a jako hlavní chod se podával grilovaný selečí krk se sejkory a vejmrdou, připravenou v netradičním gelovém skupenství.

Michal Bogáň
michal@trutnovinky.cz
Foto: Miloš Šálek