Nemocnice zprovozní novou kuchyň, za směnu v ní uvaří až 1000 obědů
13. 12. 2023
Když před třemi lety nastoupil kuchař Martin Michalík do nemocniční kuchyně, byl překvapený. Zázemí totiž bylo staré, stroje a technologie byly na hranici užitnosti. „Přiznávám, že tehdy mě to vyděsilo. Dnes jsou pro změnu vyděšení kolegové, ale v dobrém. Zaskočily je nové technologie,“ pochválil nové zázemí.
Dnes už coby šéfkuchař může vařit v lepších podmínkách. Odborná firma totiž při rekonstrukci vybavila provoz moderními gastronomickými technologiemi. Jsou v něm čisté přípravny, přípravny studené a teplé kuchyně, hlavní produkční varna, varna pro dietní kuchyni, úsek šokového zchlazování jídel, umývárny provozního nádobí a termoporty pro přepravu jídel. Elektrický míchací kotel zjednoduší přípravy polévek či omáček.
„Budeme teď vařit jednodušeji a věřím, že zas o trochu lépe. Myslím, že našim zaměstnancům tady v posledních letech začalo chutnat. Když jsem nastoupil, tak jsme pro ně vařili do tří set jídel, ale těsně před rekonstrukcí už jsme byli na čtyřech stovkách. Věřím, že se těší, až tady budeme zase vařit,“ prohlásil.
Zrekonstruovaná kuchyň má vyšší kapacitu. „Měla by se dostat až k tisícovce vydaných obědů. Nyní se v ní ale uvařím zhruba 600 až 700 obědů,“ upřesnil ředitel nemocnice Miroslav Procházka.
Důležité je, že kromě přípravy jídel bude nyní kvalitnější i servírování jídel pacientům. „Aktivní tablety udržují stálou teplotu jídla po celou dobu přepravy k pacientovi,“ zdůraznil Procházka.
Rekonstrukce budovy, ve které je také jídelna a bufet, začala v červnu. Stavbaři opravili střechu a provedli úpravy vnitřních dispozic, elektroinstalace, rozvodů vody či vzduchotechniky. Odborná firma pak dodala nové gastrotechnologie. „Zmodernizovali jsme přípravnu, chladírnu a výdejnu jídel. Důraz jsme kladli na vysoké hygienické standardy a energetickou úsporu. Zajistili jsme možnost vaření podle nejnovějších gastronomických trendů pro přípravu kvalitní stravy, která zachovává výživové hodnoty a chuť potravin,“ uvedl Pavel Bulíček, náměstek hejtmana pro investice Královéhradeckého kraje, který je zřizovatelem nemocnice.
Během rekonstrukce dovážela nemocnice obědy pro pacienty z Domova pro seniory na Frimlovce a pro zaměstnance ze Základní školy Mládežnická.
Modernizace gastroprovozu vyšla na 36 milionů korun bez DPH. Kraji ji hradil ze svého rozpočtu. V plánu má ještě další investice do trutnovské nemocnice. „Připravujeme výstavbu budovy urgentního příjmu a navazujících oborů ARO a JIP. Pokračuje soutěž na zhotovitele nového pavilonu oddělení klinické biochemie a nástavby provozně technického objektu E a v roce 2024 chceme zahájit stavbu parkovacího domu s kapacitou 275 míst,“ doplnil hejtman Martin Červíček.
Pavel Cajthaml
pavel@trutnovinky.cz
Foto: Michal Kriegler