Čtvrtek

29. února 2024

Nyní

Zítra

Svátek má

Z nábřeží do parku. Street food piknik se přesouvá a zvětšuje se

3. 8. 2023

page.Name
Jídlo, pití, soutěže, zábava pro děti, cooking show, kapely, DJ... To vše na vás čeká, pokud se v neděli od 10 do 19 hodin vydáte do městského parku vedle trutnovské lesárny, kde se uskuteční 4. ročník H fest food pikniku. V uplynulých třech ročnících se akce konala na nábřeží Václava Havla, odkud se ji letos pořadatel Michal Novák z hradeckého Bar and cocktail cateringu rozhodl přesunout a zvětšit. Ochutnávat budete moct ze 40 stánků. „Bude to hodně zajímavé. Sám popravdě nevím, co si dám,“ usmívá se.

Podlehl jste po třech ročnících volání části veřejnosti, že by se měl food piknik přesunout z nábřeží Václava Havla, kde si přiznejme, to byla hlava na hlavě, na jiné místo?
Ne, nepodlehl. (usmívá se) Já jsem v tomhle hodně tvrdohlavý člověk. Nábřeží se mi pořád hodně líbí. A ty názory? Vždy jsou nějaká negetiva. Když jich ale není moc, tak tomu nepřikládám nějakou váhu. Tady šlo spíš o to, že proběhly tři ročníky a všechny tři se vždycky vyprodaly a každý rok jsem musel přidávat sezení. A teď už to dospělo do situace, že už to nebylo kam posouvat. Měl jsem v plánu víc stánků, víc sezení, ale na nábřeží bychom se s tím už fakt nevešli. Přemýšlel jsem o tom a existovaly dvě možnosti. Buď to nechám stejné, jako to bylo loni, a akorát bych obměnil stánky, anebo změním místo.

Jak tedy větší prostor využijete?
V parku bude o deset stánků víc, takže jich letos bude celkem čtyřicet. K tomu přidáváme i dalších dvacet pivních setů na sezení. A bude tam také pódium. Prostě to, co se nám už nevešlo na nábřeží, v parku bude. Chtěl jsem větší prostor, abychom se mohli posunout zase o kousek dál a rozšířit nabídku pro návštěvníky.

Jaké jídlo se bude ochutnávat? Na které stánky byste upozornil?
Budeme mít například jeden speciální stánek, který se jmenuje Ochutnej dějiny, kde dělají historický guláš a snaží se opravdu vařit podle starodávných receptů. Je to hodně zajímavé. Samozřejmě budou výborné burgery, ale to už je taková festivalová klasika. Hmyzí gastronomie, vietnamská kuchyně, mexická, thajská, té cizokrajné kuchyně určitě bude dost. V parku budou také tři prodejci hot dogů, z nichž každý je dělá na jiný způsob. A přidali jsme i další zajímavé stánky, takže myslím, že letošní výběr bude hodně zajímavý. Sám po pravdě nevím, co si dám. (smích)

Jak to v parku budete mít rozmístěné?
Máme rezervované obě části – spodní část kolem fontány i vrchní část kolem památníku Uffo Horna. Hlavní část bude okolo památníku, kde bude stát také pódium. Dole u fontány by měla být zábava pro děti a nějaké stánky, které nepotřebují elektřinu. Sezení bude lidem k dispozici jak nahoře, tak dole.

Co máte připravené jako doprovodný program?
Po celý den bude na místě moderátor a DJ v jedné osobě Ladislav Vaško. Jako tradičně budou probíhat naše soutěže, letos přidáváme i nějaké nové. Uskuteční se cooking show hmyzích specialit a během dne budou probíhat různé gastro workshopy. Odpoledne asi ve tři hodiny zahraje kapela Péťova LMka a od půl šesté kapela Anilok.

Změnou vlastně také je, že piknik se konal vždy v sobotu, teď je v neděli. Byl tomu nějaký důvod?
No, vidíte. To je vlastně taková druhá změna. Je to z toho důvodu, že loni, jak se po covidu obnovila Porcinkule v Hostinném, tak jsme to mírně zaznamenali. Lidí přišlo stejně hodně a všechno bylo všechno. Ale spoustu lidí, co dorazilo, tak říkalo, že přišli sem a pak že jedou na Porcinkuli. Anebo že z ní zrovna přijeli. Přišlo mi to takové nekomfortní, a tak jsme food piknik přesunuli na neděli, kdy už na Porcinkuli není hlavní program.

Dnes lidé hodně řeší ceny, jak všechno podražilo. Jak se na to díváte vy, coby pořadatel akce? Kdy už třeba dopředu slyšíte: tam to bude drahé a tam nemá ani cenu chodit?
No, jasně. Letos je to velmi častý jev a lidé to opravdu řeší. A oprávněně to řeší, protože jsou stánkaři, kteří se na tom snaží ještě víc vydělat, takže cenu ještě našponují. Vesměs vím, kteří stánkaři to dělají, tak je jsem nebral. Snažil jsem se vzít stánky, které tu cenu mají normální. No i když…, co je normální? Dnes je všechno dražší. Ale myslím si, že kdo na tu akci chce jít, tak s tím asi musí počítat dopředu, že jídlo nebude za stovku, ale za dvě. Ale snažil jsem se to nějakým způsobem usměrnit, protože znám stánkaře, kteří prodávají hambáč i za 350. Ty jsem nebral, protože už vím, že je to hodně. Ale kolem těch dvou stovek se už dnes jídla pohybují. Bohužel je to tak. Probíral jsem to se stánkaři a ptal se jich, proč třeba zdražili belgické hranolky, když se vlastně jedná jen o brambory. Ale ono to není jen o surovinách. Podražilo všechno, třeba servisy fritéz a další věci. A za tou cenou jsou věci, které si ani nedokážeme představit. Ale jak jsem řekl, snažil jsem se to udržet v nějakých mezích a myslím, že lidé budou v neděli spokojení. Doufám, že vyjde i počasí.

Michal Bogáň
michal@trutnovinky.cz
Foto: Kateřina Svobodová